Rezultatele alegerilor din Grecia, "greu de prevăzut"
Rezultatele scrutinului de duminică din Grecia vor reflecta consecinţele ultimilor doi ani şi jumătate de criză şi ale politicilor de austeritate, dar sunt puţine şanse ca un partid să obţină majoritatea, consideră analiştii.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 04 Mai 2012, 19:51
În Grecia, au loc duminică alegeri parlamentare, ale căror rezultate sunt greu de prevăzut din cauza serioasei dezbinari în ce priveşte sprijinul politic şi a ridicării unor partide mici categoric împotriva măsurilor de austeritate, dar şi cu accente xenofobe.
Cum înainte cu două săptămâni de scrutin nu sunt permise sondajele de opinie, cele mai recente date arată că principalele partide care formează în prezent coaliţia de guvernare - social-democraţii PASOK şi conservatorii din "Noua Democraţie - vor obţine probabil cam 35% din voturi, semn al neîncrederii electoratului.
Oricare ar fi rezultatele alegerilor din 6 mai, FMI pare încrezător că guvernul care se va forma va continua programul de reforme.
Final de campanie electorală vineri seară, odată cu încheierea ultimelor discursuri publice ale liderilor formaţiunilor politice.
Principala preocupare a strategilor este acum atragerea numărului mare de indecişi, precum şi asigurarea condiţiilor de formare a alianţelor ulterioare, având în vedere că nici un partid nu va reuşi să obţină majoritatea în scrutinul de duminică.
Ministrul de interne, Tassos Yiannitsis, prezent la proba generală de verificare a sistemului informaţional în vederea alegerilor, a adresat populaţiei îndemnul de a se prezenta la urne.
Oficialul elen a declarat că estimarea în condiţii de siguranţă a rezultatului alegerilor de duminică va fi posibilă abia la primele ore ale zilei de luni, după numărarea a 30% din voturi.
Principalii candidaţi ai acestui scrutin
Între timp, principalii actori ai acestui scrutin continuă să-şi joace propriile partituri cu aceeaşi recuzită.
Antonis Samaras, liderul conservatorilor din "Noua Democraţie", învingător în sondaje, declară ferm că are nevoie să obţină majoritatea, pentru a putea să-şi asume iniţiativele şi să conducă ţara fără compromisuri.
"Grecia va reuşi. Începând de luni vom întoarce pagina şi vom deschide calea pentru mâine", a declarat liderul conservatorilor în discursul preelectoral de joi seară.
"Vrem un mandat puternic, pentru a putea aduce schimbarea" a încheiat acesta.
La rândul său, liderul socialiştilor din PASOK, Evangelos Venizelos, insistă asupra nevoii de reforme structurale şi a unui guvern de largă colaborare.
Acesta a avertizat că populismul şi demagogia pot transforma criza într-o tragedie.
"În aceste alegeri se decide soarta poporului grec, nu a partidelor sau a unor personalităţi politice.
"Cei care au votat pentru PASOK în 2009, dorim să susţină partidul în continuare, care a renăscut, în ciuda obiecţiilor şi a rezervelor.
"Veniţi cu noi, pentru ca ţara să poată avea perspective să ieşim împreună de sub presiunea acordurilor", a declarat Vangelos Venizelos.
Discursurile preelectorale şi-au pierdut însă caracterul mobilizator.
Rezultatele scrutinului de duminică vor reflecta cu siguranţă consecinţele ultimilor doi ani şi jumătate de criză şi ale politicilor de austeritate.
Totul este posibil, mai ales surprizele, una dintre acestea, afirmarea puternică a micilor formaţiuni politice şi a extremei drepte, a căror legitimitate s-a construit cu paşi mici, dar siguri, pe fondul gravelor nemulţumiri sociale.