Rezultate preliminare din Republica Moldova, după ora 23
Peste două milioane şi jumătate de persoane sunt aşteptate la urne la alegeri locale. Miza cea mai importantă o reprezintă Chişinăul, unde candidatul comunist concurează cu actualul primar liberal.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 05 Iunie 2011, 07:40
Duminic în Republica Moldova au loc alegeri locale, scrutin considerat a fi un test important pentru partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană, de guvernare.
La această oră în Republica Moldova s-au deschis peste 2000 de secţii de votare, secţii la care cetăţenii îşi vor putea exercita dreptul de vot până la ora 21.00.
Peste două milioane şi jumătate de alegatori sunt asteptati să vină la urne, iar în cadrul scrutinului urmează să fie aleşi aproape 900 de primari şi peste 19.000 de consilieri locali, raionali si muncipali.
Singurul exit-poll care va fi realizat a fost comandat de un post privat de televiziune şi va fi operat de cele mai importante trei institute de sondare a opiniei publice de la Chişinău. - Institutul de Politici Publice, Centrul de investigaţii sociologice şi marketing CBS-AXA, şi Istitutul European de Studii Politice din Moldova.
Primele rezultate preliminare oficiale ale alegerilor vor fi făcute publice de Comisia Electorală Centrală după ora 23.
Pentru validarea scrutinului este nevoie de o prezenţă de 25 la sută din numarul total al alegătorilor.
Comisia Electorală Centrală a decis de această dată să nu deschidă o secţie de votare în localitatea Corjova, unde tradiţional miliţia transnistreană blochează procesul electoral, şi a decis transferarea secţiei în localitatea vecină Cocieri.
Ca fapt divers, se poate semnala şi faptul că în orăşelul Comrat, capitala autonomiei administrativ teritoriale Găgăuz-Yeri, se va vota pe broşuri, şi nu pe buletine de vot tradiţionale.
Asta, pentru că la Consiliul municipal Comrat candidează 87 de concurenţi.
Un buletin de vot tradiţional ar trebui să aibă doi metri şi 18 centimetri pentru a-i include pe toţi.
Primăria Chişinău, miza politică a alegerilor
Miza politică cea mai importantă este considerată a fi primăria Chişinău, cursă în care s-au înscris 13 candidaţi, însă adevărata luptă se va da între actualul primar liberal Dorin Chirtoacă şi comunistul Igor Dodon.
Comuniştii doresc să obţină primăria Chişinău în speranţa de a-şi lua revanşă pentru eşecul în parlamentare.
Ei speră că victoria în Chişinău ar putea fi un prim pas pentru revenirea la putere în eventualele alegeri parlamentare anticipate generate de imposibilitatea partidelor de la guvernare de a alege un şef de stat.
Sondajele spun că Dorin Chirtoacă ar avea şanse de a obţine victoria din chiar primul tur de scrutin, însă decisivă în această situaţie va fi mobilizarea electoratului tânăr, care tradiţional este mai puţin activ decât alegătorii mai în vârstă, preponderent votanţi ai comuniştilor.
Opţiunea indecişilor va fi şi ea importantă, în condiţiile în care fiecare al patrulea alegător din Chişinău nu ştie cu cine va vota, aşa cum relevă Barometrul Opiniei Publice lansat acum câteva zile.
Observatorii politici de la Chişinău spun că cel mai probabil scenariu este cel în care Dorin Chirtoacă şi Igor Dodon vor ajunge să se confrunte într-un al doilea tur de scrutin, care va avea loc peste alte două săptămâni.
Pe plan naţional, Barometrul de Opinie Publică relevă o susţinere importantă pentru Partidul Comuniştilor în consiliile locale - de peste 20 la sută.
Pe locul doi este Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat, cu 18 la sută intenţie de vot, urmat de Partidul Democrat al lui preşedintelui interimar Marian Lupu, cu 12 la sută, şi Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, cu nouă la sută.