Rezoluție împotriva Statului Islamic, la ONU
Un Consiliu de Securitate extraordinar prezidat de Barack Obama, a adoptat miercuri o rezoluţie cu caracter obligatoriu, pentru a opri fluxul de jihadişti străini în Siria şi Irak.
Articol de RADOR, 25 Septembrie 2014, 06:57
Consiliul de Securitate al Organzaţiei Naţiunilor Unite, prezidat de preşedintele SUA, Barack Obama, a aprobat unanim o rezoluţie pentru stoparea deplasării jihadiştilor către Irak şi Siria.
Barack Obama a declarat că vorbele trebuie să fie urmate de fapte, în anii ce urmează, adăugând că ţinta nu poate fi atinsă prin efortul unei singure naţiuni.
Acest text cu caracter de constrângere, adoptat în unanimitate, impune statelor, sub pedeapsa sancțiunilor, să îi împiedice pe cetățenii lor să se înroleze în organizații extremiste cum ar fi Statul Islamic (SI).
Premierul Victor Ponta a participat la deschiderea dezbaterilor Adunării Generale a ONU.
Şeful guvernului român a asistat la discursul preşedintelui american Barack Obama, centrat pe formarea unei coaliţii internaţionale îndreptate împotriva atacurilor grupării teroriste Statul Islamic.
Această reuniune a fost prezidată de președintele Barack Obama și la ea au participat mai mulți șefi de stat și de guvern, printre care președintele francez Francois Hollande, notează AFP citat de Agerpres.
Deschizând reuniunea, Barack Obama a adus un omagiu ostaticului francez răpit și decapitat în Algeria și a asigurat Franța de sprijinul său în fața unei "crime brutale".
"Noi suntem cu dumneavoastră și cu poporul francez confruntat cu o pierdere teribilă", a declarat el, adresându-se președintelui francez Francois Hollande.
El a reamintit că potrivit experților, circa 12.000 de luptători străini din peste 80 de țări au aderat în ultimii ani la organizațiile extremiste din Irak și Siria.
"O rezoluție nu este suficientă, bunele intenții nu sunt suficiente, trebuie ca cuvintele rostite aici să fie urmate de acțiuni concrete în următorii ani", a spus președintele american.
Rezoluția a fost propusă de Statele Unite care încearcă de câteva săptămâni să formeze o coaliție internațională împotriva SI. Washingtonul efectuează începând din 8 august lovituri aeriene în Irak și de luni în Siria împotriva pozițiilor SI cu ajutorul a cinci aliați arabi.
În termenii rezoluției, guvernele sunt responsabile "să prevină și să împiedice recrutarea și deplasările" persoanelor ce încearcă să iasă din țară "în scopul de a planifica sau participa la acțiuni teroriste" sau de a beneficia acolo de antrenament.
Textul este plasat sub capitolul 7 al Cartei ONU, ce prevede sancțiuni în caz de nerespectare a textului.