Reziduurile toxice din Ungaria ameninţă Dunărea
În urma deversării de reziduuri toxice de la o fabrică de alumină din Ungaria, o parte din nămol a ajuns în râul Marcal. Specialiştii încearcă să preîntâmpine răspândirea în râul Raba şi apoi în Dunăre.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 06 Octombrie 2010, 07:49
Autorităţile ungare fac eforturi pentru a opri extinderea poluării produse în urma deversării de reziduuri toxice şi se pare uşor radioactive din rezervorul unei întreprinderi de alumină, aflată în vestul ţării.
Accidentul ecologic ar putea avea urmări pentru pânza freatică sau pentru starea Dunării la intrarea în România.
Ministerul român al mediului asigură că are informaţiile necesare din partea ungară, monitorizează situaţia, iar deocamdată, nu sunt depăşiri ale parametrilor normali.
Secretarul de stat responsabil cu protecţia mediului, Zoltán Illyés, a decis marţi suspendarea activităţii de producţie a Fabricii de alumină din vestul Ungariei, al cărei bazin de depozitare a reziduurilor chimice a cedat şi o mare cantitate de nămol contaminat a inundat trei localităţi din apropiere, cauzând moartea a patru persoane şi rănirea a peste 100.
Oficialul ungar a precizat că fabrica şi-a continuat activitatea şi după înregistrarea accidentului şi că există suspiciuni că evenimentul s-a produs din cauză că în bazinul respectiv se depozita o cantitate mai mare de reziduuri decât era permis.
Acesta a menţionat că a cerut companiei care deţine fabrica să ia măsuri pentru stoparea scurgerilor de nămol.
Reprezentanţii companiei au precizat însă că nu se consideră vinovaţi de situaţia înregistrată în zonă şi că nu înţeleg de ce s-a luat măsura suspendării activităţii de producţie a fabricii.
Video: Autorităţile au instituit stare de urgenţă în trei judeţe.
Pericolul direct "a fost depăşit"
Prezent în satul Kolontár, una dintre localităţile cele mai afectate de revărsarea reziduurilor, ministrul de interne, Sandor Pinter, a declarat, la rândul său jurnaliştilor că în regiune a fost depăşit pericolul direct şi că activităţile vor fi concentrate în continuare pe remedierea problemelor.
În jur de un milion de metri cubi de nămol conţinând reziduuri chimice s-au scurs până în prezent din bazinul de depozitare al fabricii de alumină, potrivit estimărilor autorităţilor.
O parte din acest nămol a ajuns în râul Marcal din zonă, iar specialiştii încearcă în mai multe puncte de-a lungul apei să dilueze şi să neutralizeze reziduurile chimice cu ajutorul unor substanţe speciale şi a tone de ghips, pentru a preîntâmpina astfel extinderea poluării în râul Raba şi, apoi, în Dunăre.
Guvernul a declarat stare de urgenţă în judeţul Veszprem şi alte două învecinate.
Deocamdată, însă, la graniţa dintre judeţele Veszprem şi Györ nu au fost înregistrate urme de poluare în apele râului Malcar.