Revoltele din Marea Britanie "ar putea să se repete"
Un amplu studiu sociologic pe tema revoltei din vară din Marea Britanie atrage atenţia asupra riscului ca astfel de evenimente să se producă şi în viitor.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 06 Decembrie 2011, 18:33
Situaţia economică tot mai dificilă, dublată de previziunile pesimiste legate de viitor, pot duce la repetarea incidentelor violente de genul celor înregistrate vara trecută în Marea Britanie, când mii de tineri au protestat şi au vandalizat cartiere din capitala Londra şi din alte oraşe.
Un amplu studiu sociologic pe tema revoltei din vară atrage atenţia asupra riscului ca astfel de evenimente să se producă şi în viitor.
În studiul realizat de London School of Economics şi de cotidianul "The Guardian", sărăcia şi atitudinea poliţiei sunt principalele motive invocate de cei care au luat parte la revoltele din luna august.
Condiţiile economice şi atitudinea poliţiei, la baza revoltelor
86% dintre cele 270 de persoane intervievate au spus că au ieşit în stradă din cauza condiţiilor economice, iar 85% au spus că modul în care poliţia i-a tratat de-a lungul timpului le-a conferit un sentiment de frustrare, pentru că se simţeau discriminaţi şi hărţuiţi.
Mulţi dintre participanţii la revolte au admis că au simţit nevoia să se răzbune pentru percheziţiile la care au fost supuşi şi că au simţit că aceste revolte sunt antipoliţieneşti.
A fost un război în care, pentru prima dată, noi eram în control, iar poliţia era cea speriată, noi decideam dacă să-i lăsăm în pace sau să-i rănim serios - a declarat cercetătorilor unul dintre intervievaţi.
Alte cauze care au stat la baza revoltelor au fost, în opinia participanţilor, politicile guvernamentale existente, şomajul şi uciderea de către poliţie al lui Mark Duggan, tânărul despre care se presupunea că intenţionează să comită o crimă, dar era neînarmat în momentul în care a fost împuşcat de ofiţeri.
Mulţi dintre participanţi au recunoscut şi că au furat în timpul revoltelor, dar şi-au motivat gestul spunând că aceasta era singura lor şansă de a obţine anumite produse pe care altfel nu şi le-ar fi putut permite.
Fără regrete
În ciuda pedepselor dure care au fost acordate, cei mai mulţi dintre răsculaţi spun că nu regretă că au luat parte la aceste evenimente şi anticipează că revolte similare vor avea loc până la sfârşitul anului 2014.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate la doar o săptămână după cele ale unui raport interimar al guvernului în care se precizează că peste jumătate dintre cei care au fost condamnaţi provin din categoriile cele mai defavorizate.
De asemenea, se atrage atenţia că asupra frustrărilor pe care tinerii le au din cauza majorării taxelor universitare sau din cauza dificultăţii de a-şi găsi un loc de muncă.
Ultimele statistici arată că în Marea Britanie numărul şomerilor a atins cote record în rândul tinerilor, depăşind un milion de persoane, iar situaţia este departe de a se îmbunătăţi, săptămâna trecută, ministrul de finanţe, George Osborne, anunţând noi concedieri în sectorul public şi măsuri care prelungesc perioada de austeritate până în 2017.