Revizuirea bugetului multianual al forului comunitar
Consiliul Uniunii Europene, din care fac parte reprezentanţii statelor membre, şi-a dat acordul definitiv pentru revizuirea bugetului multianual al forului comunitar.
Articol de Florin Lepădatu, 29 Februarie 2024, 17:51
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Consiliul Uniunii Europene, din care fac parte reprezentanţii statelor membre, şi-a dat acordul definitiv pentru revizuirea bugetului multianual al forului comunitar. Cea mai mare parte a fondurilor, de peste 64 de miliarde de euro, sunt destinate, sub forma de granturi şi împrumuturi Ucrainei. Pentru a reduce presiunea financiară asupra statelor membre, 10,6 miliarde de euro provin din realocări din alte programe europene. Aşa cum a pledat România alături de alte state membre, aceste realocări nu vor influenţa plăţile din Politica Agricolă Comună şi nici fondurile de coeziune.
Bogdan Isopescu are detalii: ”Din cele aproape 65 de miliarde de euro, 50 sunt dedicate Ucrainei. Povara fiscală nu care însă integral asupra Uniunii Europene, pentru că 33 de miliarde sunt împrumuturi pentru Ucraina şi doar 17 miliarde sunt granturi. Fondurile vor fi utilizate de Ucraina pentru reconstrucţie, modernizare, dar şi pentru a-şi pune în aplicare reformele la care s-a angajat pentru a se integra în Uniunea Europeană. 2 miliarde vor fi dedicate migraţiei şi controlului graniţelor Uniunii, în condiţiile în care fenomenul migraţiei s-a intensificat. 7,6 miliarde de euro se vor îndrepta către politicile şi programele pe care Uniunea le derulează cu statele vecine ei, dar şi pe relaţia cu alte state din sfera internaţională. 1,5 miliarde vor fi alocate apoi rezervei pentru ajutorul de solidaritate şi urgenţă, bani care vor fi alocaţi statelor membre în funcţie de fenomenele extreme cu care se confruntă sau pentru alte situaţii critice, inclusiv pentru dezechilibre economice ce pot interveni pe un fundal de criză. Tot 1,5 miliarde de euro se vor îndrepta către Fondul european pentru Apărare şi sunt dedicate investiţiilor în tehnologii înalte, curate sau biotehnologiei, pentru ca Uniunea Europeană să-şi întărească acest sector. În fine, alte 2 miliarde de euro vor fi alocate fondului flexibil, un instrument prin care comisia poate interveni în anumite situaţii, fără a fi necesară o altă procedură bugetară complicată.” /RADOR RADIO ROMÂNIA/