Revista presei internaţionale, 28 ianuarie
Articole din El Mundo, Diario de Noticias, Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Financial Times.
28 Ianuarie 2010, 13:22
Deblocarea creditului FMI pentru România, politicile economice la nivelul Uniunii Europene şi aşteptările financiare ale Moldovei din partea Rusiei şi SUA sunt doar câteva dintre subiectele de predilecţie ale presei internaţionale.
"Reformele economice ale României sunt pe calea cea bună", anunţă cotidianul "Wall Street Journal", subliniind opinia creditorilor internaţionali, că România este în grafic cu reformele economice necesare accesării pachetului de asistenţă de 20 de miliarde de euro.
La rândul său, publicaţia "Financial Times" relatează că FMI şi Uniunea Europeană urmează să deblocheze peste 3 miliarde de euro din pachetul de asistenţă pentru combaterea crizei destinat României lovite de recesiune, după ce bugetul de austeritate a convins oficialităţile că planurile de reformă sunt aplicate.
Creditele problematice afectează băncile din Austria, scrie "New York Times", subliniind creşterea împrumuturilor neperformante din Europa de Est.
În context, "Le Echos" menţionează avertismentul BERD cu privire la reprecursiunile crizei financiare din Grecia asupra ţărilor din Europa de Sud-Est, din cauza prezenţei semnificative a băncilor greceşti în această regiune.
În perspectiva summitului Uniunii Europene de peste două săptămâni, "Gazeta Wyborcza" prezintă poziţia Uniunii care doreşte să solicite ţărilor membre să-şi coordoneze mai strâns politica în problemele de dezvoltare socială şi economică.
Bruxelles-ul vrea să evite repetările din aşa-zisa strategie de la Lisabona pe anii 2000-2010, care a fixat obiective foarte ambiţioase, dar care pur şi simplu au fost neglijate de marea majoritate a ţărilor Uniunii, comentează ziarul polonez. "Chişinăul împarte complimente", titrează "Nezavisimaia Gazeta", citând mesajul premierului moldovean, Vlad Filat, în care a adresat şefului guvernului rus recunoştinţa pentru normalizarea relaţiilor economice bilaterale, subînţelegând, de asemenea, obţinerea creditului de 500 de milioane de dolari promis de Moscova.
În rezolvarea problemelor sale sociale, scrie publicaţia rusă, Chişinăul contează atât pe Moscova, cât şi pe Washington. SUA au promis să aloce Moldovei suma de 262 de milioane de dolari pentru reconstrucţia autostrăzilor şi sistemelor de irigaţie. "Moldova - un colţ cu potenţial din Europa", îşi începe "Business Week" comentariul despre "o ţară săracă, dar strategică, din estul Europei, care ţinteşte cu cele mai multe şanse stabilitatea şi reforma, după mai multe decenii". Publicaţia americană face referire la vizita premierului Vlad Filat la Washington, care trebuie urmată de o angajare serioasă occidentală pentru a ajuta Moldova să se reintegreze în comunitatea euro-atlantică şi a pune capăt izolării sale faţă de Vest.