Revista presei internaţionale, 20 ianuarie
Articole din Washington Post, The Independent, Financial Times, Les Echos, Der Spiegel şi EU Observer.
Articol de Magda Baciu, 21 Ianuarie 2010, 16:36
Statele Unite aniversează un an de preşedinţie Obama. Comentariile la acest moment de bilanţ sunt diferite în presa internaţională.
"Acum, la un an de la învestirea lui Obama, furia populistă s-a întors acut împotriva preşedintelui şi a partidului său" - scrie Washington Post.
"Preşedintele american s-a înşelat asupra semnificaţiei alegerii sale" - titrează Le Figaro şi conchide: "Dacă Obama nu va fi încurcat de Iran sau Pakistan şi dacă reforma sănătăţii se va realiza, ar putea deveni un mare preşedinte".
La Libre Belgique este şi mai categoric: "Un an de preşedinţie Obama: vârsta realismului. După un an în tranşeele politicii, cuvintele preşedintelui conving din ce în ce mai greu".
"Un an în alb şi negru" - titrează The Independent şi adaugă: "Alegerea lui Obama trebuia să fie semnalul de naştere al Americii post-rasiale. Dar se pare că totuşi culoarea este aspectul definitoriu al acestei preşedinţii".
Europa caută în continuare soluţii de refacere a sistemului bancar, afectat de criza financiară mondială. Financial Times atrage atenţia: "Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a avertizat că este nevoie ca guvernele şi structurile de supraveghere financiară să îşi coordoneze eforturile, pentru că se constată din nou o creştere a creditelor în valută potenţial riscante, mai ales în Europa Centrală şi de Est".
"Uniunea Europeană analizează posibilitatea impunerii unui impozit paneuropean pentru sistemul bancar" - anunţă ziarul elen Imerisia.
În România FMI a început o vizită de evaluare - scrie Les Echos. Scopul vizitei este de a debloca două tranşe dintr-un împrumut crucial pentru România, ţară lovită de o severă recesiune, mai scrie ziarul francez şi precizează: "Dacă FMI va debloca împrumutul, jumătate din bani vor fi destinaţi finanţării deficitului bugetar, şi acest lucru va fi pentru ultima dată".
Referindu-se la acelaşi eveniment, Kathimerini subliniază că "miniştrii din guvernul Boc vor fi evaluaţi în funcţie de rezultatele obţinute în absorbţia fondurilor europene, măsura având drept scop consolidarea eforturile de modernizare economică şi de realizare a reformelor".
Ucraina se pregăteşte pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, notează EU Observer şi remarcă îngrijorarea oficialilor europeni, care susţin că, "dacă unul sau mai mulţi candidaţi vor contesta alegerile, acest lucru ar putea agrava instabilitatea din cea mai mare ţară post-sovietică din Europa".
"În alegerile prezidenţiale din Ucraina câştigătorul detaşat este Moscova", este de părere Der Spiegel.
Le Monde apreciază că "spiritul Revoluţiei Portocalii rămâne, deşi la o primă privire predomină deziluzia".
În Haiti, donatorii internaţionali trebuie să se pregătească pentru programul pe termen lung de reconstrucţie a ţării, subliniază Financial Times. Ziarul britanic îl citează pe preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, care atrage atenţia: "Chiar dacă donatorii au alocat fonduri de urgenţă pentru Haiti, este important ca atunci când camerele de luat vederi vor pleca din statul greu lovit de cutremur, donatorii să nu plece şi ei".
The Independent abordează problema copiilor haitieni supravieţuitori ai seismului devastator. Înainte de cutremur, în Haiti erau aproximativ 380.000 de orfani, iar acum numărul lor a ajuns la peste un milion, informează ziarul şi se întreabă dacă este etic să scoţi orfanii din Haiti, mai ales că în haosul prezent există riscul să fie scoşi din ţară copii care mai au încă rude în viaţă.