Revista presei economice internaţionale, 27 ianuarie
Aeticole din La Tribune, Neue Zuercher Zeitung, Les Echos, Le Temps.
Articol de Dinu Dragomirescu, 27 Ianuarie 2010, 12:39
Astăzi începe la Davos, în Elvetia, Forumul Economic Mondial, ajuns la cea de a 40-a editie. Ziarul Neue Zuercher Zeitung, care apare în tara gazdă a acestui eveniment anual ajuns la cea de a 40-a editie, consacră evenimentului un articol intitulat "Reconstrucţie dupa marea recesiune".
Davos : mare diversitate de teme
"Cu o diversitate a temelor care poate uneori ameţi, Forumul Economic Mondial rămâne credincios tradiţiei. Formulele de succes nu trebuie schimbate dacă nu e necesar", scrie ziarul. Deviza Forumului s-a îmbogăţit totusi anul acesta cu formula "Să regândim, să reconcepem, să reconstruim". In viziunea organizatorilor, reconstrucţia priveste si încrederea si speranţa, relevă Neue Zuercher Zeitung.
Obama : un discurs foarte asteptat
"Vânt de panică la Washington", îsi intitulează ziarul elvetian Le Temps o corespondenţă din capitala americană pe tema primului discurs despre Starea Uniunii pe care îl va ţine presedintele Barack Obama de când ocupă această funcţie. "Schimbare de strategie pentru presedintele american", titrează ziarul. "Temele legate de sănătate si protectia mediului, pe care Barack Obama avea intenţia să-si bazeze bilanţul primului său an la Casa Albă, par să fi devenit caduce. Preşedintele revine la disciplina bugetară, la politica pasilor mici şi a aranjamentelor", relevă ziarul elveţian.
Un discurs decisiv pentru a recâştiga încrederea alegătorilor, după o serie de înfrângeri politice, estimează şi cotidianul francez La Tribune sub titlul "Un discurs foarte aşteptat". Les Echos, celălalt mare cotidian economic francez, este şi el de părere că discursul oferă preşedintelui "ocazia să arate că a înţeles lectia scrutinului din Massachussetts şi să se recentreze pe apărarea clasei mijlocii şi pe lupta împotriva deficitelor". Cu riscul, relevă Le Temps, de a complica viaţa democraţilor centristi, privaţi în plin an electoral de orice recurs posibil la fonduri bugetare care ar putea servi la convingerea alegătorilor...
Portugalia vrea să calmeze pieţele financiare
La Tribune consacră un articol deciziei de ieri a guvernului de la Lisabona de a reduce la 8,3% în 2010 deficitul bugetar, care anul trecut a atins 9,3% din PIB, cel mai ridicat nivel de la trecerea la democraţie în 1974. Guvernul socialist portughez, scrie ziarul, nu vrea să urmeze exemplul Greciei şi nici pe cel al Islandei. La fel ca toţi ceilalţi parteneri europeni, guvernul portughez se confruntă cu o dilemă : să continue să susţină o creştere economică încă foarte slabă sau să-şi reducă deficitele pentru a nu pierde încrederea pieţelor financiare. "Măsurile anunţate reprezintă un semn clar al angajamentului nostru în favoarea rigorii bugetare", îl citează ziarul pe ministrul Finantelor Fernando Teixera dos Santos. Deficitul bugetar va trebui să coboare sub 3% in 2013. Programul prevede între altele reducerea cheltuielilor de funcţionare ale statului, îngheţarea salariilor funcţionarilor publici, angajarea unui singur funcţionar în locul a doi care pleacă. Ultimul principiu va fi de altfel înscris într-o lege.
Ziarul Le Temps publică un articol intitulat "Insuportabila uşurinţă cu care se cheltuiesc banii publici". Fondurile pe care guvernele marilor economii occidentale vor trebui să le recolteze de la investitori în acest an pentru a finanţa deficitele şi datoriile lor astronomice se ridică la 2200 miliarde de euro. Această cifră record citată de agenţia de evaluare Fitch echivalează cu 19% din produsul intern brut al ţărilor mentionate. Puţine din aceste ţări cu buzunarele găurite decid în mod spontan să-şi echilibreze finanţele publice. Grecia a luat o asemenea decizie, dar numai fiind constrânsă, notează Le Temps.