REUTERS: Protest fără precedent al magistraţilor din România
Judecători şi procurori s-au adunat în faţa tribunalelor, într-un protest paşnic, afişând banere cu mesajele: "Independenţă", "Stat de drept" şi "Domnule ministru, ajunge".
Articol de Sergiu Şteţ, 22 Februarie 2019, 18:41
Magistraţi din mai multe zone ale României au protestat vineri, 22 februarie, în faţa tribunalelor, iar mai mulţi procurori vor suspenda activitatea săptămâna viitoare, într-un protest fără precedent împotriva modificărilor aduse legislaţiei juridice, care au declanşat alerte privind statul de drept.
Reuters aminteşte că Guvernul României a modificat legislaţia, prin ordonanţă de urgenţă, în mare parte scăzând din prerogativele procurorilor. A fost cea mai recentă dintr-o serie de modificări pe care social-democraţii de la guvernare le-au efectuat în ultimii doi ani şi care au generat proteste ample de stradă.
Comisia Europeană, Departamentul de Stat al SUA şi mii de magistraţi români au afirmat că schimbările ameninţă independenţa justiţiei şi statul de drept. "Modificările bruşte aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului magistraţilor, au un impact major asupra capacităţii întregului corp al procurorilor de a-şi îndeplini sarcinile constituţionale", se afirmă într-un comunicat al procurorilor din Bucureşti.
Ordonanţa din februarie, iniţiată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, modifică procesul de numire a procurorilor şefi şi înlătură cea mai mare parte a controlului asupra unei secţii de anchetare a magistraţilor, care, potrivit criticilor, a fost înfiinţată pentru a intimida.
Judecători şi procurori s-au adunat în faţa tribunalelor vineri, 22 februarie, într-un protest paşnic, afişând banere cu mesajele: "Independenţă", "Stat de drept", "O justiţie independentă are procurori independenţi" şi "Domnule ministru, ajunge".
Procurori din oraşe, de la capitala Bucureşti şi până la micul oraş estic Suceava, nu vor lucra la dosare, cu excepţia celor de urgenţă, începând de luni, timp de trei până la şapte zile.
Mulţi judecători vor proceda similar. Asociaţii ale procurorilor şi judecătorilor s-au întâlnit pentru a decide asupra unor forme ulterioare de protest.
România este considerată una dintre cele mai corupte state din UE, iar Bruxellesul menţine sub monitorizare specială sistemul său de justiţie, de când ţara a aderat la blocul comunitar, în 2007.
Agenţia anticorupţie a ţării, DNA, a condamnat mii de oficiali publici, inclusiv miniştri şi parlamentari, pentru corupţie la nivel înalt. Eforturile DNA au câştigat apreciere din partea Bruxellesului, a diplomaţilor şi investitorilor străini, însă şi dispreţ din partea majorităţii politicienilor locali.
Social-democraţii susţin că modificările au scopul de a reduce abuzurile comise de magistraţi. Până acum, partidul a ignorat recomandările Comisiei Europene de a reanaliza aceste măsuri.