Reuniunea şefilor poliţiilor din ţările balcanice, la Roma
Şefii poliţiilor din 12 ţări din Balcani au discutat mijloacele de întărire a cooperării lor în gestionarea fluxului de migranţie care traversează continentul.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 17 Decembrie 2015, 06:37
Şefii poliţiilor din 12 ţări balcanice, şi nu numai, s-au reunit la Roma, timp de două zile, pentru a discuta mijloacele de întărire a cooperării lor în gestionarea fluxului de migranţie care traversează continentul.
Gazda a fost, bineînţeles, Italia, care a propus la renunţarea "geloziilor naţionale", care să stea la baza unei mai bune colaborări între poliţiştii din regiune.
Imigraţia ilegală, combaterea terorismului şi a crimei organizate sunt temele abordate la reuniunea celor 13 şefi de poliţie şi a reprezentanţilor Europol.
Întâlnirea de la Roma a fost coordonată de şeful poliţiei italiene, Alessandro Pantza.
"Am avut întotdeauna numeroase relaţii bilaterale şi aveam nevoie să reflectăm împreună asupra anumitor fenomene, cum ar fi de exemplu imigraţia, care vine din Turcia, trece prin Grecia, urcă spre Mcedonia, ajunge în Croaţia, Serbia, Slovenia, Austria, Italia. Să reflectăm asupra pericolelor care există, care pot afecta Albania, Muntenegru sau în mod direct Italia. Este un fenomen asupra căruia este bine să reflectăm împreună. Imaginaţi-vă că din septembrie până în prezent prin Balcani au trecut circa 500-700 de mii de persoane. Aşa cum stiţi, la nivel european a existat propunerea de a realiza un mecanism de colectare de informaţii şi verificări a lor, chiar şi în bazele de date ale agenţiilor de inteligence. O mare parte dintre ţări au fost de acord, altele nu", ma spus Alessandro Pantza.
Ministrul de interne, Angelino Alfonno, a copletat la rândul său, în conferinţa de presă, că se lucrează împreună cu ţările din Balcani, renunţându-se la "geloziile naţionale".
"Tema traseului din Balcani face parte dintre priorităţile securităţii interne a ţării noastre, pentru că ştim că este vorba de acea frontieră care este disponibilă. Este vorba de graniţa noastră cu această zonă din Balcani, care trebuie protejată. Provocarea împotriva terorismului se poate învinge doar colaborând, renunţănd la gelozia naţională în protejarea propriilor baze de date şi de informaţii", a afirmat Alessandro Pantza.
În cadrul reuniunii s-au mai avut în vedere măsurile de securitate de la graniţele posibilelor tări de tranzit pentru imigraţia ilegală, ca România şi Republica Moldova.
Din partea ţării noastre la reuniune a participat comisarul şef Virgil Spiridon, adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române, iar din partea Republicii Moldova, colonel Gheorghe Cafcaliuc, şef adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei.
"Mi-am expus punctul de vedere şi îngrijorările cu privire la pericolele iminente care sunt, atât în privinţa Republicii Moldova, cât şi a Europei per ansamblu. Am vorbit despre acele ameninţări teroriste care sunt în Europa. Am vorbit despre acel risc care este ca Republica Moldova, dacă doriţi, şi România, poate deveni ţară de tranzit pentru acei migranţi care invadează în ultimul timp ilegal Europa. Am vorbit despre, şi am propus, mecanisme eficiente pe care le putem include atât pe de-o parte, căt şi pe de alta pentru a întreprinde acele eforturi comune pentru a securiza spaţiul european de aceste pericole iminente despre care vorbim", a declarat Gheorghe Cafcaliuc.