Reuniunea șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană de la Bruxelles s-a încheiat fără o concluzie asupra pactului pentru migrație
Polonia și Ungaria s-au opus până în ultimul moment pactului pentru migrație; în speță ideea de a reloca refugiații din statele de intrare către alte state membre conform principiului solidarității comunitare.
Articol de Bogdan Isopescu, 30 Iunie 2023, 19:43
Realizator: Mihaela Enache - La Bruxelles reuniunea de două zile a șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană s-a încheiat fără o concluzie asupra pactului pentru migrație, subiectul care a ridicat cele mai mult tensiuni la întrevedere. Cu toate acestea, în pofida opoziției Ungariei și Poloniei, dosarul își continuă drumul în negocierea dintre Consiliu - din care fac parte statele membre - și Parlament, iar cel mai posibil va fi adoptat. Consiliul a reprezentat angajament și mai clar al Uniunii Europene pentru integrarea Republicii Moldova, iar în privința Ucrainei, singura opoziție europeană continuă să vină din partea Ungariei. Transmite corespondentul RRA Bogdan Isopescu.
Reporter: Polonia și Ungaria s-au opus până în ultimul moment pactului pentru migrație; în speță ideea de a reloca refugiații din statele de intrare către alte state membre conform principiului solidarității comunitare. Este și motivul pentru care în concluziile Consiliului de acum nici nu a fost menționat subiectul.
Cu toate acestea, traseul dosarului nu mai ține cont de poziția celor două, pentru că a fost adoptat cu majoritate calificată în Consiliul pentru Afaceri Interne de la început lunii. În acest moment, el se află în negocierea dintre Parlament și Consiliu. Polonia s-a aliat cu Ungaria pe acest dosar în încercarea de a-l întoarce, și asta nu doar din motive practice, cum ar fi că Polonia are printre cei mai mulți regiați ucraineni și nu mai vrea alții, dar și din motive electorale, ambele jucând destul de dur anumite dosare în încercarea de a mulțumi propria populație.
Pe de altă parte, tot Polonia și Ungaria sunt cele două state care nu și-au primit banii pentru Planul de Redresare și Reziliență, pentru că nu au livrat reforme, și o spune chiar președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. Tot ea afirmă că în discuțiile de joi și vineri, Viktor Orbán nu a ridicat problema financiară, în ciuda postărilor sale destul de agresive pe Twitter.
Și pentru a termina cu subiectele care includ paradigma ungară actuală în Europa, Ungaria este cea care blochează ultima tranșă a ajutorului financiar către Ucraina, iar Viktor Orbán spune că ajutorul acordat Kievului aduce la sapă de lemn Uniunea.
Dintre statele membre ale Uniunii, tot Ungaria este cea care nu a ratificat până acum aderarea Suediei la NATO.