Reuniunea miniştrilor de externe din NATO
Ultima reuniune a miniştrilor de externe din NATO, înaintea summitului Alianţei, din iulie, de la Bruxelles, va avea ca principal subiect Rusia.
26 Aprilie 2018, 16:52
Ultima reuniune a miniştrilor de externe din NATO, înaintea summitului Alianţei, din iulie, de la Bruxelles, va avea ca principal subiect Rusia. Alte teme ce urmează să fie abordate mâine sunt stabilitatea pe flancul de sud al NATO, unde ameninţările teroriste persistă, Afganistan, unde se desfăşoară cea mai importantă misiune a Alianţei, şi Balcanii de Vest, unde NATO va continua politica uşilor deschise. În privinţa acţiunilor Rusiei, ambasadorul permanent al Statelor Unite la NATO, Kay Bailey Hutchison, a declarat astăzi într-un brifing telefonic la care a participat şi Radio Radio România Actualităţi:
"Activităţile Rusiei au un impact asupra stabilităţii globale. Ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie, agentul neurotoxic al Rusiei, a avut un impact negativ în rândul cetăţenilor britanici. Astfel de acţiuni nu pot fi tolerate. Şi Consiliul NATO a adoptat o poziţie fermă împotriva utilizării oricărei arme chimice în oricare dintre ţările membre ale Alianţei.
De asemenea, ceea ce se întâmplă în Siria unde Rusia susţine un dictator care folosite armele chimice împotriva propriului popor. Nu există nicio îndoială că, civili nevinovaţi, inclusiv copii, au fost ucişi cu arme chimice ce au fost utilizate de guvernul sirian susţinut de Rusia. Moscova a acceptat să garanteze că în Siria nu vor mai fi utilizate arme chimice, dar am văzut ce s-a întâmplat chiar în ultima lună.
Astfel de probleme nu pot fi tolerate. Trebuie să ne opunem acetui tip de dezinformare rusească ce permite utilizarea armelor chimice într-o ţară în care ar trebui să fie foarte implicată pentru protejarea populaţiei. Acest tip de comportament este destabilizator.
Și, bineînțeles, vom avea o poziţie fermă împotriva invadării Ucrainei, preluarea Crimeei și a zonelor pe care le invadează și în Georgia. Acest tip de comportament trebuie să fie oprit și suntem fermi în interiorul NATO în această privinţă".
În privinţa Turciei, ambasadorul permanent al Statelor Unite la NATO, Kay Bailey Hutchison, a precizat că Alianţa este îngrijorată de posibilitatea ca Ankara să cumpere S-400. Sisteme antireachetă ruseşti ceea ce va afecta interoperabilitatea cu NATO şi, mai mult decât atât, în Statele Unite există o lege care prevede impunerea de sancţiuni pentru orice ţară care cumpără echipament militar din Rusia.