Reuniunea Consiliului NATO-Rusia
Miercuri, la Bruxelles, este programată Reuniunea Consiliului NATO-Rusia
Articol de Oana Bâlă, 10 Ianuarie 2022, 07:01
Delegații la nivel înalt din Statele Unite și Rusia încep în mod efectiv luni, la Geneva, o serie de dialoguri strategice menite să reducă tensiunile provocate de amenințările cu război ale Rusiei la adresa Ucrainei, precum și de pretenția Moscovei asupra unui spațiu de influență în jurul granițelor.
Negocierile vor continuă în format multilateral săptămâna viitoare la Bruxelles și apoi Viena.
În ultimul său număr, revista "The Economist" îi îndeamnă pe occidentali să-şi fixeze două obiective la discuțiile de săptămâna viitoare, "să descurajeze războiul în Ucraina dacă este posibil și să sporească securitatea europeană". Oprirea unei invazii ruse implică amenințarea cu sancțiuni economice servere, chiar și cu ajutor și armament defensiv, pentru a face Ucraina nedigerabilă.
În același timp, Occidentul poate încerca să-l liniștească pe domnul Putin, afirmând clar că, deși Rusia nu are niciun drept de veto oficial asupra cine aderă la NATO, nici Ucraina, nici Georgia nu sunt pe cale să devină membre.
Articolul continuă: "Domnul Putin spune că țara sa este amenințată, nu este, NATO este o alianță defensivă. Chiar și după ocuparea Crimeei, NATO s-a reținut să instaleze forțe de luptă permanente în Europa de Est. Adevărata amenințare este domnul Putin".
Cotidianul New York Times citează oficiali americani potrivit cărora sancţiunile concepute acum pentru o eventuală nouă invazie a Ucrainei ar fi îndreptate spre eliminarea celor mai mari instituții financiare rusești, care depind de transferurile financiare globale.
La fel, NATO spune că alianța este pregătită acum pentru eventualitatea ca negocierile să eșueze și că își întărește capabilitățile pe flancul estic. Miercuri, la Bruxelles, este programată Reuniunea Consiliului NATO-Rusia, după cum amintește Oana Bâlă.
Reporter: Consiliul NATO-Rusia de săptămâna viitoare este un semn pozitiv și o oportunitate pentru Moscova de a arăta că este serioasă în ceea ce privește dialogul și diplomația - a afirmat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
Alianța este îngrijorată de riscul real al unui nou conflict în Ucraina prin continuarea consolidării militare a Rusiei la frontierele sale - este de părere secretarul general al NATO, care a atras atenția și că orice nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei va avea consecințe semnificative.
Jens Stoltenberg: NATO are o abordare duală în raport cu Rusia: trebuie să ne angajăm acum în dialog; o vom face cu bună-credință şi ne vom așeza miercuri la discuții cu Rusia. Salutăm de asemenea faptul că Statele Unite sunt angajate în relații bilaterale cu Rusia și vom face tot ce putem, vom depune toate eforturile pentru a găsi o soluție politică înainte, împiedicând Rusia să folosească forța militară împotriva Ucrainei, dar în același timp trebuie să fim pregătiți pentru un eventual eșec al diplomației. Şi tocmai de aceea transmitem Rusiei un mesaj foarte clar - că dacă va decide din nou să folosească forța militară împotriva unui vecin vor exista consecințe grave, un preț mare de plătit, sancțiuni economice, sancțiuni financiare și politice.
Reporter: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit ieri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a discuta despre desfășurarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei şi despre implicațiile pentru securitatea europeană, iar mâine va avea o întrevedere cu ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba.
Aceste întâlniri au loc în pregătirea Consiliului NATO-Rusia de la Bruxelles. Pe de altă parte, secretarul de stat american, Antony Blinken, preciza că o soluție diplomatică este încă posibilă, dacă Moscova acceptă dialogul pentru a dezamorsa criza din jurul Ucrainei, fiind de preferat o astfel de cale.
(RS)