Reuniune UE dedicată apărării comune
Summitul liderilor europeni este centrat exclusiv pe apărarea blocului comunitar.
Articol de Bogdan Isopescu, 03 Februarie 2025, 18:55
Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană participă astăzi, la Bruxelles, la o reuniune dedicată apărării comune.
La discuții au fost invitați și premierul Marii Britanii, Keir Starmer, precum și secretarul general al NATO, Mark Rutte, nu însă și președintele Statelor Unite, Donald Trump, revenit la Casa Albă de două săptămâni.
Prezent la summit, președintele Klaus Iohannis a afirmat că este nevoie de fonduri în plus pentru forțele armate și de o standardizare a producției la nivel comunitar.
Pe de altă parte însă, șeful statului a spus că România nu susține ideea unei apărări europene separate de NATO, o idee susținută și de alte țări.
Summitul liderilor europeni este centrat exclusiv pe apărarea blocului comunitar, iar aici liderii europeni au posibilitatea de a aproba, de principiu, nu doar creșterea bugetelor statelor membre pentru acest segment, dar și finanțarea unor proiecte comune.
Această finanțare și colaborare la nivelul Uniunii Europene ar putea să elimine diferențele din producția industriei de apărare, astfel încât ceea ce se produce în Uniunea Europeană, în speță echipamente și muniție, să poată fi utilizat în toate statele membre.
Este vorba de interoperabilitate, fapt care ar da posibilitatea, spre exemplu, ca un obuz produs într-un stat membru să poată fi utilizat de echipamente din dotarea tuturor țărilor Uniunii.
Klaus Iohannis: Unii propun să fie anumite cheltuieli incluse în fondurile europene, alții propun fiecare să își plătească singuri apărarea, dar aici, evident, trebuie să găsim și cum să finanțăm, și cum să colaborăm, și cum să standardizăm, dacă vrem să avem o apărare europeană mult mai solidă.
Conform președintelui Iohannis și majorității liderilor europeni, această apărare europeană nu trebuie să se suprapună cu rolul NATO, văzut ca principal jucător în securitatea transatlantică.
António Costa, președintele Consiliului: Sper că această dezbatere să ajungă la anumite concluzii care să ofere Comisiei Europene câteva linii directoare pentru viitoarea strategie în domeniul apărării. Toate acestea ar trebui să conducă la decizii în lunile următoare.
Președintele Klaus Iohannis spune că în ciuda deficitului mare de anul trecut și a inflației stagnante, România a avut creșteri economice semnificative de la un an la altul.
Pe acest fond a fost posibilă și creșterea bugetului de apărare.