Reuniune tripartită la Ierusalim
La reuniunea de miercuri seară participă emisarul american Martin Indyk şi şefii echipelor de negociatori israelieni şi palestinieni, Tzipi Livni şi Saeb Erekat.
03 Aprilie 2014, 01:06
Miercuri seară, are loc o reuniune tripartită la Ierusalim la care participă emisarul american Martin Indyk şi şefii echipelor de negociatori israelieni şi palestinieni, Tzipi Livni şi Saeb Erekat.
Deşi sunt şanse minime, se încearcă revenirea la tratative după gestul dramatic de marţi al preşedintelui palestinian.
Printr-un gest surpriză care ar putea duce la deraierea eforturilor diplomatice americane, liderul Autorităţii Palestiniene, preşedintele Mahmous Abbas a reluat marţi campania pentru recunoaşterea statului palestinian la ONU, în pofida promisiunii pe care a făcut-o anterior, de suspendare a demersurilor pe perioada negocierilor cu Israelul, până la 29 aprilie.
În direct la televiziunea palestiniană, Mahmoud Abbas a semnat solicitări pentru aderarea la organisme şi convenţii ale Naţiunilor Unite, anunţând că palestinienii lansează acest proces imediat.
La scurt timp, secretarul de stat american, John Kerry, şi-a anulat vizita la Ramallah, unde urma să aibă miercuri o întrevedere cu Mahmoud Abbas şi a cerut să se dea dovadă de reţinere.
Este dificil de înţeles gestul dramatic al liderului palestinian.
Analiştii se întreabă dacă este o tactică în negocieri sau este o transformare fundamentală a strategiei.
Preşedintele palestinian "a fost constrâns"
Mahmoud Abbas a afirmat că a fost constrâns deoarece Israelul nu a eliberat al patrulea grup de deţinuţi la sfârşitul săptămânii trecute. Este vorba de anumiţi deţinuţi.
Liderul palestinian susţine că nu urmăreşte o confruntare cu Administraţia americană şi este de preferat o soluţie paşnică, prin negocieri.
Ulterior, Nabil Abu Roudeina, consilier al preşedintelui palestinian, a cerut comunităţii internaţionale să facă presiuni asupra Israelului pentru eliberarea deţinuţilor, ceea ce ar putea avea semnificaţia revenirii la tratative.
Oricum, decizia surpriză a lui Mahmoud Abbas a provocat o nouă criză, punând în dificultate eforturile secretarului de stat american.
Yasser Abed Rabbo, din conducerea Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a declarat ziariştilor la Ramallah că Mahmoud Abbas speră că secretarul de stat american îşi va reînnoi eforturile diplomatice în zilele următoare.
În luna iulie anul trecut, când au fost reluate convorbirile sub egida americană, a existat o înţelegere verbală pentru eliberarea a 104 deţinuţi în patru etape, dar în funcţie de progresele înregistrate în negocieri, nu automat, fără ca palestinienii să nu dea nimic la schimb.
S-a încercat negocierea prelungirii tratativelor
În ultimele zile, John Kerry a încercat să negocieze prelungirea tratativelor până la sfârşitul anului cu o formulă care să includă şi eliberarea spionului Jonathan Pollard, condamnat pe viaţă în SUA, unde se află în închisoare de aproape 30 de ani.
În cadrul acestei înţelegeri globale, urmau să fie eliberaţi cei din al patrulea grup şi, suplimentar, alte sute de deţinuţi palestinieni.
Iniţial, oferta israeliană a fost primită cu răceală la Ramallah, dar ulterior palestinienii au cerut 1.000 de deţinuţi suplimentar, inclusiv lideri politici condamnaţi pentru implicare directă în terorism, precum Marwan Barghouti şi Ahmad Saadat.
Eliberarea lui Jonathan Pollard ar obliga executivul israelian să aprobe lista deţinuţilor solicitaţi de palestinieni.
Între timp, acesta a refuzat să se prezinte în faţa comisiei pentru eliberări condiţionate, spunând că nu doreşte să fie dat la schimb pentru terorişti, cu toate că se află în închisoare de aproape 30 de ani.