Reuniune NATO privind situaţia din Libia
Barack Obama a anunţat că SUA vor transfera în câteva zile comanda ofensivei aeriene în Libia. Statele membre NATO se reunesc din nou la Bruxelles pentru a lua o decizie referitoare la participarea aliaţilor la zona de excludere.
Articol de Răzvan Stancu, 22 Martie 2011, 11:46
Statele membre NATO se reunesc din nou la Bruxelles, după ce luni nu au luat nicio decizie referitoare la participarea aliaţilor la zona de excludere aeriană din Libia, potrivit corespondentului Radio România, Luminiţa Apostol, care citează surse diplomatice.
Franţa a refuzat să accepte ca NATO să conducă operaţiunea internaţională, argumentând că ţările arabe nu vor accepta acest lucru.
Şi Turcia refuză ideea de participare a NATO la o zonă de excludere aeriană.
O decizie a aliaţilor are nevoie de unanimitatea celor 28 de state membre.
Între timp, preşedintele american Barack Obama a anunţat că Statele Unite vor transfera în câteva zile comanda ofensivei aeriene în Libia.
Video: Barack Obama despre transferul comandamentului ofensivei aeriene. Sursa: Reuters.
Franţa a lansat prima intervenţia în Libia fără a-şi informa în totalitate aliaţii, iar încercările sale de a exclude o intervenţie a NATO au divizat coaliţia internaţională care a instaurat o zonă de interdicţie aeriană în această ţară, afirmă diplomaţi, citaţi de publicaţia britanică Financial Times.
Potrivit aceloraşi surse, Franţa neagă că ar fi acţionat singură în atacul de sâmbătă.
Continuă luptele dintre rebeli şi forţele loiale colonelului Gaddafi
Pentru a treia noapte consecutiv, capitala libiană, Tripoli, a fost ţinta unor noi atacuri aeriene ale forţelor internaţionale, informează BBC.
În alte regiuni din Libia, luptele dintre rebeli şi forţele loiale colonelului Gaddafi au continuat la sol, în ciuda atacurilor aeriene ale forţelor ONU.
În oraşul Misrata, unde se află singurul avanpost important al forţelor rebele, cel puţin nouă persoane au fost ucise de către armata libiană.
Video: Tiruri antiaeriene în Tripoli. Sursa: Reuters.
Corespondentul BBC de la Tripoli susţine că în capitala libiană s-au auzit explozii puternice. Guvernul libian a declarat că şi oraşul Sebha a fost ţinta atacurilor aeriene, dar şi o bază navală aflată la 10 kilometri Tripoli şi o zonă portuară, cunoscută sub numele de Zona 27.
Oficialii guvernului libian argumentează că atacurile aeriene ale forţelor internaţionale încalcă prevederile rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) şi nu respectă drepturile de protejare al civililor în caz de război.
Un purtător de cuvânt al guvernului de la Tripoli a declarat că Libia este victima unui complot occidental imperialist în vederea destabilizării a încă unui stat arab pentru a-i exploata resursele de petrol.
Liderii forţelor rebele din estul Libiei au purtat discuţii cu oficiali ai ONU despre posibilitatea de a îmbunătăţi distribuirea ajutoarelor umanitare în zonă, relatează BBC.
Potrivit corespondentului BBC de la Tobrouk, un oraş din estul Libiei, în zona unde controlul este deţinut de forţele rebele, alimentele sunt importate din Egipt, însă nu se ştie cât de viabilă va fi economia locală în cazul în care zona va fi izolată de restul Libiei pentru o perioadă îndelungată.
Ziarişti occidentali arestaţi de armata libiană
Potrivit AFP, trei ziarişti occidentali, doi de la agenţia France-Presse şi un fotograf al agenţiei Getty Images, care urmăreau evenimentele din Libia, au fost arestaţi la 19 martie, în regiunea Tobrouk de armata libiană.
Un şofer libian, revenit duminică la Tobrouk, a declarat pentru AFP că i-a luat pe cei trei în maşina sa, la 19 martie, dimineaţa la Tobrouk şi i-a însoţit pe drumul ce duce la Ajdabiya, un bastion al rebeliunii asediat de armata libiană.
Cei trei au fost capturaţi de militari libieni care se aflau în zonă, a declarat şoferul libian pentru AFP.