Reuniune de urgenţă OMS pe tema virusului Zika
Experţi internaţionali şi reprezentanţi din mai multe ţări analizează, la Geneva, dacă răspândirea virusului Zika, reprezintă o urgenţă de sănătate publică de nivel mondial.
Articol de Radiojurnal, 01 Februarie 2016, 20:12
Experţi internaţionali şi reprezentanţi din mai multe ţări analizează, la Geneva, dacă răspândirea virusului Zika, în cele două Americi în special, reprezintă "o urgenţă de sănătate publică de nivel mondial - a indicat un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de France Presse.
Virusul circulă în Africa, America, Asia şi Pacific şi este transmis de ţânţari.
În Europa au fost semnalate doar câteva cazuri, la persoane care au revenit recent din America Latină.
În general, virusul nu este periculos, singura suspiciune, neconfirmată încă, fiind că ar provoca grave malformaţii congenitale la nou-născuţi, dacă mama a fost contaminată în timpul sarcinii.
Explică medicul Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii de Microbiologie.
"Înţepătura de ţânţar transmite această boală pe care ţânţarul o preia de la o persoană care este deja infectată. Simptomele lipsesc la marea majoritate a persoanelor care sunt infectate, iar cei care fac forma manifestă a bolii prezintă febră, dureri articulare şi conjuctivită. Infecţia se vindecă fără tratament, în câteva zile, o săptămână.
"Deocamdată este o presupunere nu este o certitudine. Este documentată o singură cale de transmitere, respectiv de la mamă la făt. Poate produce malformaţii congenitale, respectiv microcefalie, şi ceea ce s-a observat de acolo a venit această concluzie că numărul mare de îmbolnăviri înregistrate în ultimul an, circa un milion jumătate numai în Brazilia, s-a asociat şi cu număr mare de cazuri de microcefalie, circa 3.800", a spus doctorul Alexandru Rafila.