Reuniune crucială a miniştrilor din zona euro privind Grecia
Grecia speră, pe ultima sută de metri, la o înţelegere prin care să poată abandona programul dur de reforme asumat de fostul guvern.
Articol de Radiojurnal, 20 Februarie 2015, 18:38
O reuniune crucială a miniştrilor din zona euro este pe cale să înceapă la Bruxelles.
Grecia speră, pe ultima sută de metri, la o înţelegere prin care să poată abandona programul dur de reforme asumat de fostul guvern, în vreme ce partenerii externi, în special Germania, nu par dispuşi la concesii.
De altfel, Berlinul a respins, ieri, noua solicitare din partea Atenei pentru o extindere a programului de asistenţă, deoarece, susţine ministrul german de finanţe, propunerea nu ar respecta anumite condiţii.
Corespondentul Radio România Actualităţi la Bruxelles, Cerasela Rădulescu, transmite că startul reuniunii a fost amânat, în condiţiile în care s-ar încerca o mediere între Germania şi Grecia şi evitarea chiar a scenariului în care Atena ar părăsi zona euro.
O reuniune considerată crucială pentru continuarea programului de ajutor financiar pentru Grecia.
Iată de ce au loc convorbiri înainte de debutul reuniunii propriu-zise.
Este vorba de un set de concesii, pe care Grecia trebuie să-l facă, în special, Germaniei, spun surse europene care speră, în acelaşi timp, ca Germania să accepte propunerea elenă, pentru ca Grecia să rămână în zona euro.
Solicitarea Guvernului elen de prelungire a acordului continuă să nu fie agreată de către Berlin, iar ministrul de finanţe german, Wolfgang Schäuble, spunea aici, la sosire, că e nevoie de încredere reciprocă între Guvernul de la Atena şi creditorii săi.
Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, s-a arătat, însă, încrezător că propunerea guvernului său va fi acceptată.
"Sper în mod clar că vom avea un acord. Am încredere. Guvernul grec a făcut mulţi paşi înainte. Sper că şi partenerii noştri să facă la fel şi să avem o discuţie într-o manieră colegială, iar la finalul reuniunii va ieşi fum alb", spune Yanis Varoufakis.
Şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, care tocmai a sosit la reuniune, a lăsat să se înţeleagă că rămâne optimist, dar a recunoscut, în acelaşi timp, că negocierile vor fi foarte dificile.