Retragerea Marii Britanii din blocul comunitar
Premierul britanic, Boris Johnson, doreşte să interzică prin lege orice prelungire, dincolo de finalul anului 2020, a perioadei de tranziţie.
Articol de Florin Lepădatu, 18 Decembrie 2019, 08:57
Premierul britanic, Boris Johnson, doreşte să interzică prin lege orice prelungire, dincolo de finalul anului 2020, a perioadei de tranziţie ce va urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, la 31 ianuarie.
Prevederea va fi inclusă în legea retragerii din blocul comunitar, care ar urma să fie reintrodusă vineri pe ordinea de zi a Parlamentului.
Corespondenţă din Londra, reporter Dan Vasiliu: "Victoria categorică obţinută în alegerile de săptămâna trecută a lăsat loc de speculaţii în privinţa abordării pe care Boris Johnson o va avea faţă de ieşirea din Uniunea Europeană.
În teorie, cu o majoritate de 80 de deputaţi, premierul britanic ar putea ignora aripa eurosceptică a partidului, care face presiuni pentru un Brexit dur, şi ar putea opta pentru o variantă mult mai favorabila mediului de afaceri, însă prin interzicerea prelungirii perioadei de tranziţie, Boris Johnson se distanţează de un asemenea scenariu şi vrea să transmită un mesaj clar Bruxellesului că nu este dispus să extindă la nesfârşit discuţiile în urma cărora Marea Britanie speră să obţină un acord de liber schimb asemănător cu cel încheiat între Uniunea Europeană şi Canada.
Astfel, după ieşirea din blocul comunitar, care se va petrece la 31 ianuarie, cele două părţi vor avea doar 11 luni la dispoziţie pentru a ajunge la un acord.
În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Marea Britanie va opera de la 1 ianuarie 2021 pe baza prevederilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, o variantă care este de aşteptat să afecteze semnificativ mediul de afaceri, mai ales din cauza tarifelor care vor fi impuse."