Retorica populistă intensifică discursurile homofobe din Europa
O creştere a numărului discursurilor intolerante poate duce la creşterea infracţiunilor violente.
Articol de Sergiu Şteţ, 04 Februarie 2020, 16:09
Retorica homofobă şi alte infracţiuni împotriva comunităţii LGBT devin mai frecvente în Europa, alimentate de politici dezbinatoare şi de grupuri conservatoare care militează împotriva accesului la avort, a declarat marţi, 4 februarie, un grup care susţine drepturile omului citat de Reuters.
Discursurile intolerante ale liderilor politici şi religioşi s-au înmulţit în 17 ţări, printre care şi Portugalia, Spania şi Finlanda, cunoscute ca ţări tolerante. Violenţa homofobă s-a intensificat în regiune, potrivit unui raport al ILGA-Europe.
Partidul naţionalist aflat la conducerea Poloniei s-a arătat împotriva "ideologiei LGBT" în campania de realegere de anul trecut, în timp ce preşedintele parlamentului ungar a comparat adopţia de către persoane homosexuale cu pedofilia, iar politicienii spanioli şi finlandezi au criticat paradele Pride.
"Nu este vorba doar de ţările din estul Europei unde credem că există în mod tradiţional o opoziţie mai puternică - grupurile care se opun egalităţii LGBT apar în tot mai multe locuri", a afirmat Evelyne Paradis, directorul executiv al ILGA-Europe.
În luna martie 2019, vicepremierul italian de la acel moment, Matteo Salvini, care conduce partidul Liga, de extremă dreaptă, a vorbit la Verona, la Congresul Mondial al Familiilor, o conferinţă care promovează "familia naturală", împotriva drepturilor comunităţii LGBT şi a dreptului de avort.
"Aceste grupuri tind să fie din ce în ce mai active acolo unde există mai multă insecuritate şi anxietate, acolo unde discursul politic general, nu doar asupra drepturilor LGBT, este puţin mai toxic, acolo unde partidele populiste sunt foarte active", a declarat Paradis. O creştere a numărului discursurilor intolerante poate duce la creşterea infracţiunilor violente, a afirmat Helga Eggebo, o cercetătoare norvegiană la Institutul de Cercetare Nordland, care a studiat discriminarea.
"Există o relaţie între atitudinile negative generale, discursurile intolerante şi violenţele împotriva grupurilor minoritare", a afirmat ea. "De exemplu, a existat o creştere a numărului de acte violente împotriva femeilor musulmane dupa atacul din 11 septembrie".
Paradis a afirmat că, totuşi, parteneriatele civile între persoane de acelaşi sex sunt recunoscute mai mult şi, la fel, şi drepturile parentale. Există o mişcare de interzicere a operaţiilor genitale nenecesare asupra copiilor născuţi cu caracteristici sexuale atipice. Din ce în ce mai multe ţări, printre care şi Germania, iau în considerare scoaterea în afara legii a aşa-numitei terapii de conversie, care se bazează pe ideea că homosexualitatea ar fi o boală mentală care poate fi vindecată.