Restricţiile spaniole de pe piaţa muncii afectează românii
Categoriile care nu sunt vizate de noul "moratoriu" sunt cei care au contracte de muncă în vigoare, românii înscrişi la oficiile spaniole ca fiind în căutarea unui loc de muncă şi cei care doresc să muncească pe cont propriu.
05 Septembrie 2011, 13:22
Impunerea restricţiilor pentru românii care doresc să muncească în Spania îi afectează şi pe cei care sunt rezidenţi în această ţara şi nu se află în căutarea unui loc de muncă sau nu beneficiază de ajutor de şomaj.
Aşadar, în afară de cei 300 de mii de români care contribuie la sistemul de asigurări sociale şi de cei 95 de mii de români aflaţi oficial în căutarea unui loc de muncă, restul, adică aproape jumătate dintre românii aflaţi în Spania, se văd afectaţi de noua măsură a guvernului spaniol, aflată în vigoare din 22 iulie.
De atunci până astăzi, din cauza neclarităţilor şi a declaraţiilor contradictorii din partea autorităţilor de la Madrid, potrivit cărora noile restricţii nu îi afectează pe românii rezidenţi în Spania, peste 700 de români au cerut lămuriri în privinţa aplicării decretului din 22 iulie.
Mai mult, aceste restricţii, impuse doar românilor, deşi în Spania trăiesc 5 milioane de străini, au generat pe piaţă muncii un curent de respingere a compatriotilor noştri, astfel încât în mai multe companii mari există ordine interne potrivit cărora angajarea românilor este interzisă.
Abuzuri sesizate asociaţiilor româneşti
Abuzurile au loc în toate regiunile Spaniei şi au fost sesizate de Federaţia Asociaţiilor Româneşti din Europa, FADERE.
Preşedintele acesteia, Dan Tecu, vorbeşte despre cazul unor compatrioţi stabiliţi în Valencia, care doreau să muncească, după mulţi ani cu contracte temporare în agricultură, în alt domeniu, însa care au fost trimişi la plimbare de funcţionarii de la registrul muncii, pe motiv că "au muncit destul în Spania, să plece în România"
Un alt caz aparte este situaţia unor angajaţi ai unui român care s-a plâns, tot la FADERE, de abuz din partea funcţionarilor spanioli, care pur şi simplu au anulat contractele a 40 de români care urmau să fie reangajaţi la firma românului.
Categoriile care nu sunt vizate de noul "moratoriu" sunt cei care au contracte de muncă în vigoare, românii înscrişi la oficiile spaniole ca fiind în căutarea unui loc de muncă şi cei care doresc să muncească pe cont propriu, ca autónomos (persoană fizică autorizată).
În această perioadă, mai mulţi funcţionari ai ministerului muncii de la Bucureşti se pregătesc pentru a răspunde, la câteva numere de telefon ce urmează să fie comunicate, tuturor sesizărilor din partea românilor care nu cunosc noile condiţii de muncă sau sunt posibile victime ale abuzurilor din partea funcţionarilor spanioli.
Tot pentru clarificarea situaţiei nou create de restricţiile pe piaţă muncii, ataşatul pe probleme de muncă din cadrul ambasadei de la Madrid a solicitat precizări privind posibilităţile membrilor de familie ai românilor din Spania de a munci în această ţara, precum şi detalii privind condiţiile de obţinere a autorizaţiei de muncă, despre care până acum se ştie doar că trebuie solicitată de firmă angajatoare.