Restituirea Tezaurului românesc, "o problemă a istoricilor"
Ministerul rus de externe şi-a exprimat regretul faţă de internaţionalizarea problemei tezaurului României în Rusia, după ce Consiliul Europei a cerut celor două ţări să negocieze.
Articol de Arina Petrovici, 04 Octombrie 2012, 16:26
Acum două zile, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a cerut Rusiei să negocieze cu România returnarea tezaurului, transferat la Moscova în timpul primului război mondial.
Solicitarea figurează într-o rezoluţie privind îndeplinirea de către Moscova a obligaţiilor şi angajamentelor asumate faţă de Consiliu.
La cererea jurnaliştilor români acreditaţi la Moscova, purtătorul de cuvânt al ministerului, Aleksandr Lukaşevici, a subliniat că nu este pentru prima dată când parlamentarii români încearcă să internaţionalizeze tema tezaurului României care, spune el, şi-a pierdut de mult actualitatea.
"În ceea ce priveşte tema în sine aşa-numitului aur românesc, această problemă nu există pe agenda contemporană a dialogului nostru politic cu Bucureştiul. Există înţelegerea faptului că ea trebuie lăsată istoricilor, alături de alte probleme dificile legate de istoricul relaţiilor noastre bilaterale.
"După cum se ştie, în acest scop şi pe baza declaraţiei comune a miniştrilor de externe ai Rusiei şi României din 4 iulie 2003, a fost înfiinţată o comisie comună cu caracter public a istoricilor. Şi, apropo, la sfârşitul lui octombrie se preconizează o nouă întâlnire a co-preşedinţilor acesteia.
"Considerăm că în condiţiile contemporane, încercările de a răscoli trecutul sunt contraproductive şi capabile doar să suscite emoţii inutile şi să distragă atenţia de la rezolvarea unor probleme concrete, cu adevărat actuale, ale cooperării bilaterale, iar acestea, după cum ştiţi, nu sunt puţine", a spus Aleksandr Lukaşevici.
93,4 tone de aur "de restituit"
La rândul său, Ministerul român de externe a afirmat joi că problema Tezaurului se află în atenţia autorităţilor române în dialogul cu partea rusă, iar rezoluţia Consiliului Europei vine în întâmpinarea demersurilor făcute de Bucureşti în cadrul comisiei comune de istorici.
Adunarea Parlamentară a Consiliului europei a adoptat, marţi, o rezoluţie privind îndeplinirea de către Rusia a obligaţiilor şi angajamentelor faţă de Consiliul Europei, în textul acesteia făcându-se apel la Moscova să continue negocierile bilaterale pentru returnarea bunurilor culturale confiscate de la ţări europene, inclusiv România, informează Mediafax.
Plenul Adunării a adoptat două dintre amendamentele propuse de către senatorul Viorel Badea la proiectul de rezoluţie al raportului.
Potrivit propunerilor înaintate de senatorul român, rezoluţia însuşită de membrii Adunării face apel la continuarea negocierilor bilaterale, în vederea identificării unei soluţii viabile menite să ducă la returnarea, prin negociere directă, a bunurilor culturale şi a altor proprietăţi către ţările vizate, inclusiv a Tezaurului României, temporar transferat la Moscova, în timpul Primului Război Mondial, potrivit unui comunicat trimis de senatorul Viorel Badea, membru al delegaţiei României la APCE.
Parlamentarul Viorel Badea propusese, împreună cu alţi doi delegaţi ai României la APCE - Cezar Preda şi Tudor Panţîru - şi un amendament care făcea referire explicită că "restituirea ar trebui să înceapă cu cantitatea de aur a BNR care consistă în 93,4 tone în monede şi lingouri pentru care România a transmis şi în 2004 către Federaţia Rusă, pentru documentare, inventarii şi documente în acest sens".