Respingerea Zilei ocupaţiei sovietice, "o ruşine naţională"
Preşedintele Republicii Moldova a criticat într-un interviu la România Actualităţi decizia Curţii Constituţionale de la Chișinău de a declara neconstituțională decretarea zilei de 28 iunie drept "Zi a ocupaţiei sovietice".
Articol de Bogdan Mihai, 17 Iulie 2010, 12:02
Într-un interviu acordat pentru România Actualităţi în emisiunea Matinal de weekend, realizată de Gabriel Bassarabescu, preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a mulţumit României pentru sprijinul acordat în gestionarea problemei inundaţiilor.
"România a mai trecut prin probleme de felul acesta şi acest ajutor este binevenit pentru noi.
"Aşa că mulţumim României, mulţumim românilor, mulţumim domnului preşedinte, mulţumim tuturor pentru că în clipe grele sunt alături de românii din Republica Moldova", a spus Mihai Ghimpu.
El a declarat că pagubele s-au produs deoarece guvernul din perioada ocupaţiei sovietice a permis cetăţenilor să construiască case pe malurile râurilor.
''Guvernul bolşevic în perioada ocupaţiei a permis ca cetăţenii să construiască case neţinând cont de legile naturii, de Dumnezeu."
Decizia Curţii Constituţionale, "o ruşine naţională"
Preşedintele interimar al Republicii Moldova a calificat decizia Curţii Constituţionale de a respinge declararea zilei de 28 iunie drept "Zi a ocupaţiei sovietice" ca fiind "o ruşine naţională".
Mihai Ghimpu a declarat că aşteaptă motivaţia Curţii pentru respingerea decretului, considerând că decizia a fost determinată de "factori politici sau de altă natură".
"Aştept să văd partea motivată, cum argumentează ei că este neconstituţională.
"Chiar în timpul şedinţei eu am pus întrebări clare: care articol al decretului contravine concret articolului Constituţiei şi n-am primit răspuns de la nimeni, ceea ce demonstrează că decretul este constituţional. Eu am să găsesc soluţii", a spus preşedintele interimar al Republicii Moldova.
El a susţinut că prin decret se urmărea cinstirea memoriei celor care au suferit în urma regimului totalitar şi că este important faptul că cetăţenii susţin în continuare iniţiativa.
"Este o dată istorică ce reprezintă o tragedie a poporului român şi am considerat corect că trebuie să spunem, aşa cum este, şi să depunem flori, să avem un monument, o piatră funerară, pentru că în Republica Moldova nu ai decât la Ştefan cel Mare, nu ai unde.
"Important este că cetăţenii au susţinut acest decret, îl susţin în continuare, şi eu cred că or să mai fie zile în care o să semnăm decretele", a adăugat el.
Prezența trupelor rusești, criticată
Mihai Ghimpu a criticat atitudinea Federaţiei Ruse, arătând că aceasta deşi a susţinut Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, "controlează o treime din teritoriul ţării" prin prezenţa armatei şi a autoproclamatei Republici Transnistria.
"Răspunsul Rusiei noi îl cunoaştem prin neretragerea Armatei Sovietice care a devenit Armata Federaţiei Ruse şi stă pe teritoriul Republicii Moldova încă 20 de ani de la declararea independenţei. Iată aici este atitudinea Federaţiei Ruse.
"Pe de o parte a susţinut Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, pe de altă parte controlează o treime din teritoriul Republicii Moldova prin prezenţa armatei şi a autoproclamatei Republici Transnistria şi celălalt teritoriu prin intermediul unor politicieni", a declarat preşedintele interimar al Republicii Moldova.
Citiţi interviul integral cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, aici.