Republica Moldova va avea un "guvern proeuropean"
La Chişinău, Iurie Leancă a fost propus de Partidul Liberal Democrat pentru funcţia de premier, dar misiunea lui de a forma un nou executiv nu este de loc simplă.
Articol de Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău, 15 Mai 2013, 08:03
La Chişinău, Iurie Leancă a fost propus de Partidul Liberal Democrat pentru funcţia de premier, dar misiunea lui de a forma un nou executiv nu este de loc simplă.
Va purta negociei cu Partidul Democrat, cu reprezentanţii Partidului Liberal şi cu grupurile parlamentare care doresc modernizarea Rpublicii Moldova.
Vlad Filat, fostul premier, a lăsat să se înţeleagă că nu va accepta o funcţie în noul guvern, spune că se va concentra asupra activităţii politice, în calitate de lider al PLDM.
Oricum, analiştii de la Chişinău consideră limitate şansele ca noul guvern să treacă de Parlament iar probabilitatea de a se ajunge la alegeri anticipate este din ce în ce mai mare.
Nominalizarea unui candidat la funcţia de premier era aşteptată la Chişinău, cu speranţa unei rezolvări a situaţiei extrem de complicate create în ultima vreme.
Uniunea Europeană stă cu ochii pe Republica Moldova
Demiterea Guvernului în urma unei moţiuni de cenzură înaintate de către comunişti, a anulării ulterior ca neconstituţional a decretului preşedintelui Republicii Moldova prin care Vlad Filat era desemnat drept candidat la funcţia de premier dar, mai ales, în urma reacţiei extrem de ferme a unor înalţi demnitari ai Uniunii Europene care au atras atenţia asupra riscului devierii de la cursul european al Republicii Moldova, ca urmare a adoptării unei legi antidemocratice şi în contradicţie cu Constituţia.
Este vorba despre legea care anihila, practic, principiul inamovibilităţii magistraţilor.
Noul guvern va fi unul proeuropean - a dat asigurări Vlad Filat şi a ţinut să precizeze că procesul de alcătuire a executivului va fi unul total transparent.
Pe fondul contestării reciproce dintre Vlad Filat şi liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, liderul liberal-democraţilor a ţinut să sublinieze fără echivoc că nu va discuta cu liberalii dar nici cu comuniştii, pentru că aceştia doresc declanşarea alegerilor anticipate.
Într-o declaraţie de răspuns, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, i-a adus lui Vlad Filat aceeaşi învinuire şi a caracterizat drept joc politic acuzaţiile la adresa paridului său.
"Nu vom accepta şantajul politic sau condiţii impuse cu scopul de a apăra interesele înguste ale unui partid sau a unor persoane", a spus Vlad Filat.
De asemena, Vlad Filat a lăsat să se înţeleagă că nu va accepta o funcţie în noul guvern şi că se va concentra asupra activităţii politice, doar în calitate de lider al liberal-democraţilor.
Iurie Leancă, conştient de "misiunea complicată" pe care o are
Nou desemnatul candidat la funcţia de premier, Iurie Leancă, a declarat, la rândul său, că ştie că va avea o misiune complicată, dar a acceptat-o doar ghidat de sentimentul responsabilităţii şi pentru ca procesul de reforme început în Republica Moldova să poată continua iar cetăţenii să simtă beneficiile acestor transformări.
"Guvernarea din 2009 cu toate problemele, incertitudinile, blocajele constituţionale, a realizat mai multe progrese, a iniţiat mai multe reforme dificile dar absolut necesare şi sunt convins că avem nevoie de încă o perioadă de stabilitate, astfel încât cetăţenii din Republica Moldova să vadă beneficiile acelor reforme" a declarat Iurie Leancă.
Opţiunea pentru negocierile care vor urma va aparţine exclusiv lui Iurie Leancă - a mai precizat Vlad Filat.
Excuzându-i pe comunişti, Partidul Liberal Democrat nu va putea negocia decât cu Partidul Democrat condus de Marian Lupu şi cu grupul de reformare desprins din Partidul Liberal.
În ciuda tuturor aparenţelor, pe fondul atitudinilor ireconciliabile ale principalilor actori politici, din ce în ce mai mulţi analişti acordă şanse mai mari declanşării alegrilor parlamentare anticipate decât formării unui guvern viabil în viitorul imediat apropiat.