Republica Moldova: Ultima zi de campanie înainte de alegerile prezidenţiale şi referendum
În cursa pentru funcția de șef a statului sunt înscriși 11 competitori.
Articol de Radiojurnal, 18 Octombrie 2024, 13:39
În Republica Moldova este ultima zi de campanie înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale şi referendumul privind integrarea europeană de duminică.
Perioada electorală şi pre-electorală a fost marcată de o serie de încercări ale Rusiei de a submina procesul democratic din Republica Moldova, după cum transmite colega noastră de la Radio Chişinău, Victoria Cernea.
În cursa pentru funcția de șef a statului sunt înscriși 11 competitori, inclusiv actuala președintă Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, fiind susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate de guvernământ.
Printre oponenții acesteia se numără fostul procuror-șef Alexandru Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor și liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, fost primar la Bălți, al doilea oraș ca mărime din Republica Moldova.
La referendum, cetățenii urmează să răspundă prin vot dacă susțin modificarea Constituției pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.
Pentru ca referendumul să fie validat, la vot trebuie să participe cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși pe liste, adică în jur de 940.000 de votanți.
Alegerile au loc pe un fundal tensionat, marca de ingerințe din exterior, în speță de la Moscova, unde se ascunde oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat la închisoare, în lipsă, pentru rolul său în furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.
Joi, cu trei zile înainte de alegeri, autoritățile de la Chișinău au dezvăluit că în ultimele luni, peste 300 de provocatori au fost pregătiți în Rusia, Serbia și Bosnia și Herțegovina pentru a organiza destabilizări și a răsturna în mod violent guvernarea pro-europeană.
De asemenea, Moscova a investit milioane de dolari pentru coruperea a 130.000 de alegători din Republica Moldova.