Republica Moldova trebuie să slăbească regimul secesionist de la Tiraspol
În acest moment, însă, costurile dialogului aşa-zis constructiv cu partea transnistrană sunt din ce în ce mai mari.
Articol de Radiojurnal, 23 Mai 2022, 23:54
Republica Moldova trebuie să slăbească regimul secesionist de la Tiraspol prin toate mijloacele posibile, să-şi consolideze capacitatea de apărare şi independenţa energetică, sunt de părere analiştii de securitate de peste Prut.
În acest moment, însă, costurile dialogului aşa-zis constructiv cu partea transnistrană sunt din ce în ce mai mari. O corespondenţă de la trimisul nostru special la Chişinău, Mario Balint:
Reporter - Mario Balint: Compania Moldova Gaz duce mai departe datoria Transnistriei de 8 miliarde de dolari cotre Gazprom şi achiziţionează energie electrică din Transnistria la preţ preferenţial, cei drep, dar produsă cu gazul neplătit. Expertul în probleme transminstriene, Alexandru Flenchea, fost viceprim-ministru cu reintegrarea explică:
Alexandru Flenchea: Ceea ce se întâmplă de fapt se numeşte furt. Nu e gaz transmis cu titlu gratuit de către compania Gazprom, consumatorilor din stânga Nstrului - nu. E gaz vândut de compania Gazprom, importatorul din Moldova, compania Moldova Gaz, cu capital majoritar tot Gazprom, dar şi cu o cota mare a Guvernului Republicii Moldova, şi din aceste importuri transnistrenii îşi opresc cât au nevoie. Gaz pe care îl folosesc inclusiv pentru a genera energie electrică pe care ne-o vând şi nouă şi făceau profit din gaz gratuit, dar până la urmă ăsta e furt. Nu e gaz transmis gratuit de ruşi. Ruşii vând gaz moldovenilor. Deci, s-au acumulat aceste datorii de 8 miliarde de dolari pe parcursul ultimilor aproape 20 de ani. Din 2004 nu au mai plătit un cent pentru gaz.
Reporter - Mario Balint:Energia electrică cumpărată de Moldova de la Centrala Cuciurgan are un preţ la vedere şi unul ascuns - preţul ascuns este cel pentru separatism şi supravieţuirea regimului transnistrean.