Republica Moldova, "trebuie să se aşeze pe un drum european"
Consilierul preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Dan Dungaciu, spune că politica externă moldovenească are nevoie de o orientare euroatlantică ireversibilă.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 23 Iulie 2010, 15:45
Republica Moldova trebuie să se aşeze pe un drum european, spune într-un interviu pentru Radio România Dan Dungaciu, care ocupă de trei zile funcţia de consilier al preşedintelui interimar al Republicii Moldova.
În vârstă de 42 de ani, Dan Dungaciu este doctor în sociologie şi profesor la Universitatea Bucureşti.
Pentru a putea deveni consilier prezidenţial, Dan Dungaciu a obţinut cetăţenia Republicii Moldova, lucru pe care spune că l-a făcut cu naturaleţe.
Dan Dungaciu a vorbit despre priorităţile noului său mandat.
"Este nevoie ca Republica Moldova să fie ca un tren aşezat pe o cale ferată cu ecartament european, nu sovietic şi indiferent cine conduce acel tren să nu mai poată să-l întoarcă nici la stânga, nici la dreapta, nici înapoi".
Dan Dungaciu crede că ţinta recentului atac din presa occidentală, care l-a acuzat pe Traian Băsescu că i-ar aduce pe cetăţenii moldoveni pe uşa din spate în Uniunea Europeană acordându-le cetăţenie română, este de fapt Republica Moldova.
"Orice s-ar spune despre România, România este în Uniunea Europeană şi în NATO. Ea stă acolo, are paşapoarte europene, cetăţenii ei se mişcă, cum să spun, liber în spaţiul european, indiferent de câte campanii li se vor mai turna în creştet.
"Dar problema Republicii Moldova despre care s-au spus lucruri extrem de violente în comparaţie cu Sudanul, cu sărăcie maximă, cu invazie şi aşa mai departe, aceste lucruri pot să greveze asupra opiniei publice din statele occidentale în momentul în care Republica Moldova îşi va negocia acordul politic pentru realizarea vizelor", a afirmat Dan Dungaciu.
Interviul integral pe care l-a acordat Dan Dungaciu, consilier al preşedintelui interimar al Republicii Moldova, poate fi ascultat la Radio România Actualităţi de la ora 18:30.