Republica Moldova şi România au condamnat declaraţiile guvernatorului instalat de Rusia în regiunea ocupată Herson din sudul Ucrainei, care a ameninţat că armata rusă ar putea ataca un pod de peste Prut
Republica Moldova şi România au condamnat declaraţiile guvernatorului instalat de Rusia în regiunea ocupată Herson din sudul Ucrainei, care a ameninţat că armata rusă ar putea ataca un pod de peste Prut.
Articol de Florin Lepădatu, 23 Iunie 2023, 08:08
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Republia Moldova şi România au condamnat declaraţiile guvernatorului instalat de Rusia în regiunea ocupată Herson din sudul Ucrainei, care a ameninţat că armata rusă ar putea ataca un pod de peste Prut, ca răspuns la un presupus atac ucrainean asupra unuia din podurile care leagă continentul de peninsula ucraineană Crimeea anexată de Moscova. Ministerul de Externe de la Bucureşti consideră inacceptabile astfel de declaraţii la adresa Republicii Moldova şi care vizează şi o parte a teritoriului României, aliat NATO. În acelaşi timp, Chişinăul l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul rus şi ia în discuţie posibilitatea reducerii personalului ambasadei.
Ina Guţu transmite de la Radio Chişinău: ”Guvernatorul regiunii Herson numit de ruşi, Vladimir Saldo, a sugerat că armata rusă ar putea lovi podul de la Giurgiulești, care leagă Republica Moldova de România, ca răspuns la atacul ucrainenilor asupra Podului Congar, cunoscut drept Poarta Crimeei, unul dintre puținele poduri care conectează peninsula cu continentul. Știm coordonatele podurilor din regiunea Odesa și în Giurgiuleștii din Moldova, care au fost în componența Ucrainei, dar au fost predate de regimul Iușcenko. Un răspuns foarte serios va veni foarte curând, a spus Saldo, filmându-se pe podul bombardat. Podul de la Giurgiulești, la care face trimitere reprezentantul Moscovei din Herson, nu a intrat niciodată în componența Ucrainei. Ministerul de Externe de la Chișinău a condamnat cu fermitate aceste declarații și a anunțat convocarea în regim de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinăul, Oleg Vasnețov, pentru a-i solicita explicații corespunzătoare. "Nu vom tolera un astfel de limbaj îndreptat împotriva Republicii Moldova", se arată în comunicatul externelor de la Chișinău. Zilele trecute, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, aflat la guvernare, Adrian Cheptănaru, a declarat că Republica Moldova ar putea aplica Rusiei o măsură similară cu cea adoptată de România acum câteva săptămâni. Mai exact, Chișinăul ia în considerare să impună Moscovei reducerea drastică a numărului de personal din cadrul Ambasadei Rusiei în Republica Moldova, până la o prezență care să asigure paritatea cu personalul diplomatic moldovenesc la Moscova. Măsura va fi luată din cauza amestecului autorităților ruse în treburile interne ale țării, explică oficialul.”