Republica Moldova şi-a asigurat "drumul spre UE"
Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat că parafarea Acordului de asociere şi liber schimb aprofundat cu Uniunea Europeană este "un moment istoric".
Articol de Radiojurnal, 29 Noiembrie 2013, 14:52
"Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre UE" a spus prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, vineri dimineaţă la Vilnius, în Lituania, după ce a parafat Acordul de asociere şi liber schimb aprofundat cu UE, un moment considerat istoric de premierul de la Chişinău.
Georgia, de asemenea, a parafat un astfel de acord, iar Azerbaidjanului i s-a facilitat regimul vizelor - sunt principalele rezultate ale unui summit despre care analiştii spun, totuşi, că a ratat principala miză: semnarea acordului cu Ucraina.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, vorbea totuşi despre un summit de succes.
S-au desfăşurat simultan mai multe conferinţe de presă.
S-a discutat foarte mult despre Ucraina.
Ceea ce este legat de Republica Moldova şi de Georgia este considerat un succes şi toată lumea a vorbit de faptul că trebuie lucrat pentru a pregăti documentele pentru o semnare cât mai rapidă, pentru a se putea începe implementarea.
Subiectul Ucraina a rămas deschis
În privinţa Ucrainei, desigur, lucrurile sunt complicate.
UE şi-a manifestat în mai multe feluri disponibilitatea de a merge mai departe cu semnarea documentelor.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a explicat această situaţie privind eşecul, deocamdată, cu Ucraina.
"Acest proces de asociere este pentru ceva, nu împotriva cuiva. Este pentru democraţie, stabilitate şi prosperitate, nu împotriva cuiva, pentru că nu cred că cineva poate fi împotriva tuturor acestora.
"Acest parteneriat nu este doar despre economie, nu este doar despre lucruri abstracte, ci este pentru concrete beneficii pentru cetăţeni, este despre înlăturarea barierelor, transformări de cea mai mare importanţă" a specificat Jose Manuel Barroso.
Preşedintele Consiliului European dădea şi argumente economice, pentru că se vorbeşte foarte mult de economie.
Spunea că trebuie privit în primul rând în perspectivă, pentru că în perspectivă este un beneficiu pentru Ucraina şi pentru cetăţeni, iar un argument era că se va resimţi o creştere a PIB de 6% - conform unor surse independente, deci nu sursele UE.
Mai vorbea şi despre faptul că ucrainenii şi-au arătat deschis susţinerea pentru un parcurs european al Ucrainei.
Mulţi dintre ei au protestat în fiecare zi, după ce Kievul a anunţat că renunţă la semnarea acordului.
Au sperat până în ultima clipă că se mai poate schimba ceva, însă premierul lituanian a anunţat clar de la începutul summitului că preşedintele Ianukovici, deşi prezent, nu va semna documentul.
Preşedintele Viktor Ianukovici a asistat tăcut
Participanţii la conferinţa de presă au fost întrebaţi dacă sunt gata să facă ceva ca să ajute Republica Moldova şi Georgia vizavi de Rusia, dacă aceasta va face presiuni asupra lor până la semnarea documentului de asociere şi a acordului de liber schimb.
Răspunsurile au foarte diplomatice.
Herman Van Rompuy a spus că a trecut timpul jocului cu /.../ , iar Jose Manuel Barroso a vorbit despre faptul că este de inimaginat şi un acord trilateral, ştiut că fiind propunerea Ucrainei de a invita Rusia la negocierea documentelor Ucraina - UE.
În timpul parafării, preşedintele Ucrainei Viktor Ianukovici stătea la o margine de rând în sală, destul de tăcut.
Câteva zeci de persoane protestează la Chişinău, în faţa sediului delegaţiei UE pentru că nu sunt de acord de apropierea Moldovei de spaţiul comunitar.
Influenţele politice în regiune, implicaţiile economice pentru ţările foste membre ale Uniunii Sovietice au fost subiecte de dezbatere aprinsă în ultimele zile.