Republica Moldova negociază cu Federaţia Rusă în privinţa gazelor naturale
Potrivit autorităţilor moldoveneşti, Gazprom a propus până acum condiţii inacceptabile, inclusiv renuntarea parţială la Acordul de liber schimb cu UE şi un preţ mult prea mare.
Articol de Victor Pogor, 27 Octombrie 2021, 13:37
Reprezentanţii guvernului de la Chişinău continuă negocierile cu gigantul rus Gazprom referitor la livrarea gazelor naturale, după ce în această toamnă acordul în vigoare între părţi nu a mai fost prelungit de partea rusă.
Potrivit autorităţilor moldoveneşti, Gazprom a propus până acum condiţii inacceptabile, inclusiv renuntarea parţială la Acordul de liber schimb cu UE şi un preţ mult prea mare. De la Radio Chişinău relatează Victor Pogor:
Reporter: Ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale, Andrei Spînu, se află astăzi la Sakt Petersburg, unde urmează să discute cu directorul general al Gazprom, Aleksei Miller.
După o rundă eşuată de negocieri la Moscova, săptămâna trecută, unde a avut trevederi cu reprezentanţii ai concernului rus, Andrei Spînu a declarat că preţul oferit de Gazprom este prea mare, iar o eventuală reducere de cost este condiţionată de achitarea unei datorii istorice acumulate pe parcursul a trei decenii.
Andrei Spînu a precizat, însă că Republica Moldova nu poate semna angajamente în această privinţă înainte de o evaluare independentă care să confirme datoria respectivă.
Partea rusă ar fi înaintat şi alte condiţii de ordin politic, inclusiv modificarea Acordului de liber schimb cu UE şi întârzierea aplicării regulilor europene de liberalizare a pieţelor de gaze - a relatat în acest context publicaţia britanică "The Financial Times" cu referire la surse informate despre procesul de negocieri.
UE şi-a anuntat sprijinul pentru Republica Moldova pentru a face faţă problemei aprovizionării cu gaze, a dat asigurări preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintei Maia Sandu în cadrul unei discuţii telefonice.
Pe fundalul crizei energetice, Republica Moldova a efectuat, la începutul acestei săptămani pentru prima dată achiziţii de gaze din surse alternative.
Câte un milion de metru cubi de gaze vor fi livrate de companii din Polonia şi din Olanda, fiind vorba despre achiziţii de probă pentru a testa capacităţile de import din alte surse decât Gazprom, după cum au anunţat autorităţile de la Chişinău.
(RS)