Republica Moldova îşi menţine cursul european
Cu ocazia Forumul de Est de la Berlin premierul Iurie Leancă a chemat investitorii străini să vină în Republica Moldova, pe care a descris-o ca fiind o ţară cu potenţial enorm.
10 Aprilie 2014, 23:53
Republica Moldova îşi va menţine ferm cursul european, singurul model de dezvoltare durabilă a ţării, a declarat joi la Berlin premierul Iurie Leancă.
Vorbind la Forumul de Est, desfăşurat în capitala Germaniei, el i-a îndemnat pe investitorii din Europa Centrală să vină în Moldova, iar pe partenerii politici să susţină integrarea acesteia în marea familie europeană.
În cadrul vizitei sale în Germania, şeful guvernului de la Chişinău a avut ocazia să adreseze mesajul său nemijlocit mediului european de afaceri.
Leancă a participat la Berlin la conferinţa East Forum, planificată încă înainte de criza din Ucraina.
Întâlnirea a avut ca scop să dezbată ideea unui spaţiu economic comun între Lisabona şi Vladivostok.
Cu această ocazie Leancă a chemat investitorii străini să vină în Moldova, pe care a descris-o ca fiind o ţară cu potenţial enorm şi oportunităţi care poate oferi acces la toate pieţele regionale relevante şi are unul dintre regimurile comerciale cele mai liberale.
Prim-ministrul moldovean a reafirmat angajamentul ferm al ţării sale pentru un curs european.
"20 de ani de tranziţie prelungită ne-au dat o lecţie. Moldova nu va avea o dezvoltare durabilă şi nici un viitor prosper dacă va rămâne o zonă tampon între Est şi Vest", a spus Iurie Leancă la Berlin, clarificând că integrarea europeană este un proiect de modernizare a ţării, nu o alegere geopolitică îndreptată împotriva cuiva.
Incertitudini în zonă
În acelaşi timp el a cerut UE să ofere Moldovei o perspectivă clară, arătând că ambiguitatea provoacă incertitudine, iar incertitudinea este echivalentă cu instabilitatea.
Tocmai aceste incertitudini din regiune, despre care vorbea şeful executivului de la Chişinău şi-au pus însă din plin amprenta şi pe conferinţa de la Berlin, aducând din nou în prim plan diferenţele de abordare dintre mediul de afaceri şi politicieni.
Eckhart Cordes, seful Consiliului german pentru relaţiile economice cu Europa de Est a amintit că pentru a concretiza viziunea unui spaţiu economic liber de la Vest la Est a fost nevoie de o muncă sisifică, iar aceasta riscă să fie zădărnicită acum de criza din Ucraina.
Cordes a apelat la politicieni să rezolve problemele prin discuţii, sancţiunile economice fiind o soluţie nepotrivită. Cine pune în pericol relaţiile economice, trebuie să ştie că pune în pericol şi pacea din Europa, a comentat Cordes.
El a fost contrazis de ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, care a calificat atitudinea Rusiei în Crimeea drept inacceptabilă.
Dacă Rusia intervine în estul Ucrainei, UE va stabili sancţiuni suplimentare.
Este un lucru pe care şi mediul de afaceri trebuie să-l înţeleagă, a spus Steinmeier.