Republica Moldova, între Uniunea Vamală şi Zona de liber schimb
Beneficiile aderării Republicii Moldova la Zona de liber schimb sunt superioare celor aderării la Uniunea Vamală, arată un studiu publicat de Centrul Expert Grup de la Chişinău.
Articol de Corneliu Rusnac, Radio Chişinău, 10 Septembrie 2013, 14:42
Aderarea Republicii Moldova la Zona de Liber Schimb cu Uniunea Europeană ar aduce beneficii economice şi sociale nete, în timp ce o potenţială opţiune pentru Uniunea Vamală, din care fac parte Rusia, Belarus şi Kazahstan, ar avea efecte contrare - sunt principalele concluzii ale unui studiu publicat marţi de Centrul Expert Grup de la Chişinău, o respectată organizaţie neguvernamentală şi nonprofit din Republica Moldova, specializată în cercetări economcie şi de politici publice.
Parcursul european ar duce la o creştere economică de 6%, arată rezultatele prezentate astăzi, în timp ce o aderare la Uniunea Vamală ar provoca o contractare a economiei cu 4%.
Riscurile şi oportunităţile aderării la fiecare dintre cele două structuri au fost analizate în contextul în care atât societatea, cât şi clasa politică de la Chişinău rămân divizate cu privire la direcţia pe care ar trebui să o ia Republica Moldova.
Crearea zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană va avea efecte economice pozitive imediate - potrivit reprezentantului Expert Grup, Adrian Lupuşor.
Acesta a precizat că semnarea Acordului de Liber schimb ar putea duce la declinul sectorului agroalimentar şi riscul unor blocaje din partea Rusiei, însă beneficiile vor fi mai mari.
"Vor fi liberalizate importurile, iar aceasta va contribui la ieftinirea produselor importate, la creşterea concurenţei pe piaţa internă şi la diversificarea producţiei, ceea ce va crea beneficii pentru consumatori", spune Adrian Lupuşor.
Preţul gazului şi al importurilor, în balanţă
Un potenţial câştig al aderării la Uniunea Vamală cu Federaţia Rusă ar putea fi reducerea preţului la gaz cu aproximativ 30%.
Însă efectele negative, între care majorarea preţurilor la produsele de import ar fi cu mult mai mari, a declarat expertul Alexandru Fală.
"Bonusul energetic pe care noi îl putem obţine în cadrul Uniunii Vamale nu va putea compensa efectele /.../ pe care le vom /.../ în rezultatul scumpirii preţurilor ca rezultat a ratificării unor tarife vamale mai mari pentru comerţul cu statele care nu sunt membre în cadrul Uniunii Vamale", spune Alexandru Fală.
Republica Moldova va parafa, la sfârşitul lunii noiembrie, la Vilnius, Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, din care face parte şi Acordul de liber schimb aprofundat şi cuprinzător.
În ultima perioadă mai mulţi oficiali ruşi, inclusiv vicepremierul Dmitri Rogozin, au avertizat că semnarea acestuia ar putea afecta relaţiile economice moldo-ruse.