Republica Moldova, în continuare dependentă energetic de Rusia
La peste un an de la implementarea Acordului de asociere şi comerţ liber cu UE, Republica Moldova continuă să rămână dependentă în proporţie de peste 96% de gazele ruseşti.
Articol de Victor Pogor, 09 Februarie 2016, 06:54
La peste un an de la implementarea Acordului de asociere şi comerţ liber cu UE, Republica Moldova continuă să rămână dependentă în proporţie de peste 96% de gazele naturale ruseşti.
Este una din concluziile unui studiu elaborat de Fundaţia Konrad Adenauer.
Potrivit autorilor studiului, chiar dacă pe parcursul ultimului an Republica Moldova şi-a reiterat de nenumărate ori angajamentele de a consolida în continuare cooperarea energetică cu UE, să-şi îmbunătăţească infrastructura corespunzătoare, să-şi armonizeze legislaţia cu acquisul comunitar şi să găsească surse regenerabile de energie, lucrurile par să nu se fi mişcat din punctul mort.
Expertul Fundaţiei Konrad Adenauer, Iulian Groza a menţionat că la începutul lui 2016 Moldova rămâne dependentă în proporţie de 96% de gazul rusesc şi de 80% de curentul electric rusesc.
În aceste condiţii, consideră Iulian Groza, Chişinăul ar trebui să accelereze interconectarea alternativă la reţele de gaze naturale din România pentru a beneficia de piaţa energetică mai competitivă a UE până în anul 2018.
De asemenea, accelerarea construcţiei de interconexiuni ale liniilor de înaltă tensiune de energie electrică până în 2019 pentru integrarea cu UE prin intermediul României ar trebui să fie o altă prioritate pe termen scurt pentru guvernele din Moldova şi România.
"Cu părere de rău, noua lege a gazelor şi noua lege a energiei electrice nu au fost transpuse. Suntem în întârziere de aproximatv un an. Existenţa unei infrastructuri noi nu poate să fie valorificată pe deplin fără asigurarea pachetului 3 energetic. Pe de altă parte, chiar dacă vom avea o lege, fără conectarea la piaţa energetică a UE ne va fi greu să asigurăm un anumit progres", a spus Iulian Groza.
Şi expertul economic Sergiu Tofilat consideră că doar integrarea sistemului energetic moldovenesc cu cel european ar asigura o independenţă reală a Republicii Moldova în domeniul energetic, eliminând poziţiile monopoliste de pe piaţă Gazprom şi a centralei de la Cuciurgan.
Lipsa unor acţiuni în acest sens poate fi explicată doar prin lipsa de dorinţă a unor forţe politice de la guvernare de a modifica sistemul existent în detrimentul intereselor cetăţenilor şi a prevederilor din acordul de asociere cu UE.
"Astăzi noi 100% depindem de livrările de gaze de la Gazprom, 80% din consumul de energie vine de la Cuciurgan. De aceea este foarte important să avem o alternativă. Aici deja intrăm în dimensiunea politică a problemei", a afirmat Sergiu Tofilat.
Acordul de asociere UE-Republica Moldova a fost semnat la 27 iunie 2014 la Bruxelles, fiind ratificat de Parlamentul de la Chişinău pe 2 iulie 2014.