Republica Moldova "are probleme cu inflaţia"
Ministrul economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr, a precizat că economia ţării este dependentă de banii trimişi din străinătate şi de importurile masive. Guvernul de la Chişinău îşi propune să crească exporturile.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 31 Martie 2011, 14:52
Dependenţa masivă de banii trimişi din străinătate se află printre problemele economice din Republica Moldova, potrivit participanţilor la forumul Uniunea Europeană - Moldova.
Autorităţile de la Chişinău încearcă să se orienteze, de exemplu, spre creşterea exporturilor sau dezvoltarea agriculturii.
Ministrul economiei, vicepremierul Valeriu Lazăr a declarat în cadrul Forumului Uniunea Europeană - Moldova, organizat la Chişinău de Asociaţia pentru Politică Externă, că în încercarea de a asigura redresarea economică, guvernul se confruntă cu problema inflaţiei, a dependenţei masive de banii trimişi de muncitorii din străinătate, dar şi a importului masiv, nu doar pentru consum, dar şi pentru producere.
Republica Moldova este practic total dependentă de importurile de resurse energetice, tehnologii şi materie primă necesară producţiei industriale.
"Economia Republicii Moldova patinează în continuare în modelul vechi, un model care înseamnă consumăm, adică am avut un model: exportăm oameni, avem remitenţele, remitenţele ne asigură consumul, consumul îl acoperim din importuri, 70% din veniturile de bază ale bugetului erau asigurate din impozitele aferente importurilor", a afirmat ministrul economiei.
El a precizat că acest model a creat un cerc vicios, iar provocarea cea mai mare pentru guvernul de la Chişinău este aceea de a schimba modelul bazat doar pe consum deoarece "el nu are viitor".
Republica Moldova, "considerată cea mai săracă ţară din Europa"
Autorităţile de la Chişinău vorbesc despre necesitatea schimbării modelului de dezvoltare a Republicii Moldova, prin creşterea ponderii sectorului industrial, ridicarea rentabilităţii agriculturii şi a industriei prelucrătoare, atragerea de investiţii şi ridicarea competitivităţii şi calităţii mărfurilor pentru a creşte exporturile.
"Remitenţele, ca şi factori de evoluţie economică, sunt instabile şi toţi experţii ne zic că în maxim 4-5 ani de zile ei vor scădea din importanţă, vom intra într-o zonă în care remitenţele nu vor mai creşte şi s-ar putea întâmpla chiar să avem o anumită scădere pe acest orizont de timp, de aceea avem în faţă 4-5 ani de zile să facem această trecere, la un model bazat pe exportul nu de oameni, dar de bunuri şi servicii", a explicat Valeriu Lazăr.
Republica Moldova este considerată a fi cea mai săracă ţară din Europa, salariul mediu pe economie fiind de 190 de euro.
Conform unor date neoficiale, între 600.000 şi 1 milion de cetăţeni moldoveni sunt plecaţi la muncă în străinătate, în condiţiile în care ultimul recensământ a arătat că Republica Moldova are o populaţie de 3,6 milioane.
Căpşunarii moldoveni au transferat în ţară anul trecut peste 1,2 miliarde de dolari.
Potrivit datelor Băncii Mondiale, aceste transferuri constituie aproximativ o treime din PIB-ul Republicii Moldova.