Republica Moldova ar urma să cumpere gaze naturale din surse alternative
Şefa executivului de la Chişinău a anunţat că Republica Moldova începe procesul de achiziţionare a gazelor naturale din surse alternative prin intermediul companiei de stat.
Articol de Natalia Zaharescu-Radio Chişinău, 20 Octombrie 2021, 06:55
Republica Moldova ar urma să cumpere gaze naturale din surse alternative, în paralel cu negocierile purtate cu gigantul rus Gazprom, prin semnarea unui nou contract sau prelungirea celui actual, a anunţat în cadrul unui briefing premierul de la Chişinău, Natalia Gavriliţă.
Ea a dat asigurări că Republica Moldova va fi aprovizionată cu gaze naturale, chiar dacă la un preţ mai mare decât în prezent, autorităţile urmând să instituie şi un mecanism de compensare a cheltuielilor pentru familiile cu venituri mici.
Şefa executivului de la Chişinău a anunţat că Republica Moldova începe procesul de achiziţionare a gazelor naturale din surse alternative prin intermediul companiei de stat Energocom.
Natalia Gavriliţă a mai amintit că este funcţional şi gazoductul Iaşi-Chişinău. Totodată, Republica Moldova poate importa gaz şi prin conducta transbalcanică la sud, iar cel puţin în următoarea perioadă Termoelectrica, cel mai mare furnizor de agent termic din Chişinău, va funcţiona cu păcură, care ar urma să fie livrată inclusiv din România. Natalia Gavriliţă a evitat să ofere detalii despre negocierile cu Gazprom, dar a menţionat că preţul gazului va creşte. Ea a dat asigurări că este pregătit un mecanism de compensare a cheltuielilor pentru familiile cu venituri mici:
Natalia Gavriliţă: Ceea ce este clar la această etapă este că preţul de achiziţionare va creşte şi, respectiv, va creşte tariful. Ceea ce poate face guvernul ca să ajute oamenii în perioada care vine este un mecanism de compensare a creşterii de tarif ţintit pe păturile vulnerabile ale populaţiei. Cert e că guvernul va fi alături de cetăţeni în această situaţie.
Republica Moldova nu este într-o situaţie disperată - consideră expertul în securitate energetică Sergiu Tofilat, menţionând şi el alternativele de alimentare cu gaze prin gazoductul transbalcanic sau prin România. În plus, lipsa unui acord cu Gazprom ar afecta mai degrabă regiunea separatistă transnistreană controlată de Moscova decât malul drept al Nistrului. Chişinăul ar trebui să folosească aceste atuuri în negocierile cu Gazprom - susţine expertul:
Sergiu Tofilat: Pentru următoarele discuţii cu Gazprom sarcina guvernării este să-şi facă tema de acasă. Noi să le arătăm că avem surse alternative, putem rezista şi fără gazele ruseşti. Da, o să fie mai scump, că atunci când cumperi ceva urgent, şi trebuie urgent trebuie să plăteşti mai scump, dar sunt şi anumite aspecte, care ne permit să avem instrumente de negociere.
Membrii guvernului de la Chişinău fac mai multe demersuri în privinţa aprovizionării cu gaze. Astfel, joi, 21 octombrie, vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminski, va merge la Moscova, iar ministrul afacerilor externe, Nicu Popescu, va purta discuţii la Kiev.
Ministrul infrastructurii, Andrei Spînu, a discutat astăzi cu reprezentanţii guvernului de la Varşovia.
Natalia Gavriliţă a anunţat că urmează să discute la telefon şi cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în privinţa crizei energetice.
Republica Moldova plăteşte în luna octombrie un preţ record de 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze, după ce nu s-a reuşit prelungirea contractului cu Gazprom, care a expirat la 30 septembrie. În plus, volumul livrat este insuficient, astfel încât autorităţile au anunţat stare de alertă în sectorul gazelor naturale. În acest context, mai multe organizaţii non-guvernamentale, membre ale Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic condamnă şantajul energetic impus de Moscova şi au făcut apel către guvernul de la Chişinău să nu accepte nicio condiţionalitate politică din partea Federaţiei Ruse.