Republica Moldova a parafat acordul de asociere la UE
Prim-ministrul Iurie Leancă a semnat acordul de asociere la UE al Republicii Moldova în urmă cu puţin timp, la summitul de la Vilnius.
29 Noiembrie 2013, 09:46
Iurie Leancă, prim-ministrul Republicii Moldova, a parafat la summitul de la Vilnius acordul asociere la UE.
Documentele au fost parafate de premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton şi Karel de Gucht, comisarul european pentru comerţ, potrivit trimisului nostru special la Vilnius, Simina Botar.
"Republica Moldova este o ţară europeană şi împarte aceleaşi simboluri şi aceleaşi idealuri ca UE", a declarat Iurie Leancă după semnarea acordului.
"Astăzi am asigurat drumul nostru către Uniunea Europeană", a spus premierul Republicii Moldova Iurie Leancă.
"Semnarea acordului este un pas foarte important şi este temelia efortului comun.
"UE a iniţiat cu noi acest acord ce simbolizează încrederea reciprocă între Moldova şi UE şi este doar un pas înainte în relaţia noastră şi sperăm că într-o zi vom fi parte a UE", a mai declarat Iurie Leancă.
Statele din Parteneriatul Estic. Foto: eeas.europa.eu
La acelaşi summit, şi Georgia a semnat un acord de asociere cu UE.
Nici unul dintre celelalte state foste republici sovietice din aşa-numitul parteneriat estic - Armenia, Ucraina, Azerbaidjan şi Belarus - nu au parafat acordul.
Azerbaidjan a semnat totuşi un acord privind simplificarea regimului de acordare a vizelor în UE.
Summitul UE este organizat în capitala Lituaniei, Vilnius, ţara care asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
"UE devine mai mare"
În cuvintele de întâmpinare la ceremonie, preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, a vorbit de faptul că UE "a început să devină mai mare, mai largă".
Potrivit trimisului RRA în capitala Lituaniei, Simina Botar, Dalia Grybauskaitė a amintit că parafarea documentelor este numai primul pas şi a chemat la determinare, rezistenţă la provocările cu care se vor confrunta cele două ţări pentru a ajunge la pasul următor: semnarea şi apoi implementarea documentelor.
Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a subliniat avantajele documentelor parafate, care vor conduc în ultimă instanţă la reducerea taxelor vamale, la dezvoltarea investiţiilor, la posibilitatea de a călători şi de a lucra mai uşor în noul spaţiu care se creează.
Acordul de Asociere reprezintă o modalitate concretă de colaborare în relaţiile dintre UE şi statele din Parteneriatul Estic ce se concretizează pe sprijinul pentru reformele de bază, pe redresarea economică, pe buna guvernare şi pe o amplă liberalizare a comerţului cu UE.
Parteneriatul Estic este un proiect iniţiat de Polonia şi Suedia în 2008, direcţionat către şase state din estul Uniunii Europene: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.