Republica Moldova "a depăşit vârful crizei economice"
Experţii unui institut de la Chişinău afirmă că efectele crizei ar putea fi eliminate în Republica Moldova în următorii doi ani.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 05 Octombrie 2010, 14:27
Republica Moldova a depăşit vârful crizei economice, afirmă Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul de la Chişinău, care au prezentat noua ediţie a Monitorului Economic.
Potrivit experţilor economici ai institutului, în 2009 criza a fost agravată de "politicile greşite" ale fostei guvernări comuniste, iar noul guvern democratic a fost în stare, în anul 2010, să pună baza unei creşteri economice durabile, care ar putea elimina efectele crizei în următorii doi ani.
În anul 2010 deficitul bugetar a fost redus de la şapte la cinci la sută, salariile nu au scăzut, au avut loc indexări de pensii şi s-au alocat plăţi sociale suplimantare.
Experţii Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul" de la Chişinău spun că noua guvernare a adoptat o tactică corectă de ieşire din criză, a reuşit atragerea sprijinului partenerilor şi finanţatorilor occidentali şi a realizat mai multe reforme structurale importante, care au dus, în final, la o creştere economică aşteptată de 2,8 la sută, după scăderea de 6,5 la sută din anul 2009.
Una din loviturile dure date economiei moldovene au fost restricţiile la exportul de vinuri, fructe şi legume moldoveneşti impuse de Federaţia Rusă în această vară, restricţii care au adus prejudicii de peste 25 milioane euro exportatorilor moldoveni, spune expertul economic Alexandru Fala.
"Creşterea producţiei industriale trebuia să fie în termeni reali până la sfârşitul anului de 7 procente", a declarat expertul economic Alexandru Fala.
Acesta a precizat că lovitura dată sectorului vinicol va tempera ritmul de creştere şi către sfârşitul anului Republica Moldova va avea o scădere a acestui indicator şi va ajunge la o creştere de 6 la sută.
Criza economică, "ascunsă de fosta guvernare comunistă"
Activitatea comercială a Republicii Moldova este în fază de relansare după criză, cu o uşoară creştere a importurilor şi exporturilor, volumul creditelor acordate s-a dublat faţă de 2009, iar criza de lichidităţi a fost depăşită.
Expertul economic Viorel Chirviga spune că o bună parte din responsabilitatea pentru criza profundă care adusese Republica Moldova în prag de catastrofă în 2009 revine fostei guvernări comuniste, care a ascuns publiculului însăşi faptul existenţei crizei.
"În 2009 practic ne-am aflat în hău. S-a greşit foarte mult atunci când s-a ascuns faptul că suntem în criză economică, deşi existau semnale foarte clare încă la sfârşitul anului 2008. Dar acum într-adevăr sunt vizibile unele rezultate în mai toate sectoarele economiei naţionale.
"Se observă o relansare. Totuşi, pentru ieşirea din criză calea pe care va trebui să o parcurgem va fi mai lungă. În anul 2011 vom avea nişte rezultate care ne vor arăta când ieşim din criză", a spus Viorel Chirviga.
Expertul pe probleme politice ale Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul", Leonid Litra, spune că alegerile parlamentare anticipate din noiembrie sunt determinante inclusiv pentru parcursul economic şi ieşirea din criză a Republicii Moldova.