"Reproiectare a capitalismului" la Forumul Economic de la Davos
Inechităţile economice ce constituie un mare risc pentru economia mondială şi nevoia întăririi Uniunii sunt câteva dintre concluziile primei dezbateri a Forumului Economic de la Davos.
26 Ianuarie 2012, 09:12
Reuniunea principalilor lideri politici şi ai mediului de afaceri a fost centrată, anul acesta, pe ideea unei relansări a capitalismului în contextul actualei crize economice.
Capitalismul a dezamăgit societatea din cauza creşterii inechităţii veniturilor şi a şomajului ridicat mai ales în rândul tinerilor - a afirmat Sharan Burrow, secretarul general al Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, cu sediul la Bruxelles.
Inechităţile economice constituie principalul risc pentru economia mondială în următorii zece ani - este şi opinia a şapte dintre cei 70 de miliardari prezenţi la Forumul de la Davos.
A 42-a ediţie a Forumului Economic de la Davos a început în sunetul unei mici orchestre, costumate precum în epoca războaielor napoleoniene, a cărei prezenţă pe scenă a precedat multaşteptatul discurs al cancelarului german, Angela Merkel.
Invitatul principal al zilei a fost cancelarul Germaniei Federale, Angela Merkel
Cu moneda euro într-o serioasă dificultate, Grecia şi Portugalia, prinse într-o puternică recesiune economică, venituri într-o scădere dezastruoasă şi incapabile să îşi atingă ţintele fiscale, cu Spania şi Italia traversând, şi anul acesta, probleme similare şi chiar puternica economie germană aşteptând de la 2012 o mică contracţie a creşterii, doamna Merkel nu avea cum să aleagă un ton victorios, dar discursul şi l-a centrat optimist pe nevoia întăririi Uniunii Europene.
Adresându-se unui Forum care, pe durata a cinci zile, va reuni 2.600 de lideri ai lumii politice şi a celei de afaceri - între ei, cel puţin 70 dintre miliardarii lumii, chemaţi să discute o redefinire a capitalismului -, cancelarul german a spus că lumea întreagă aşteaptă acum o Europă mai puternică, definită de solidaritate, sustenabilitate şi locuri de muncă.
"Oamenii nu vor crede în Europa dacă şomajul va fi prea ridicat. Un alt domeniu este solidaritatea; să demonstrăm solidaritate unii faţă de ceilalţi reprezintă, şi aceasta, o expresie a dorinţei de a trăi împreună şi a aparteneţei comune, iar lumea din jurul nostru se aşteaptă să fim solidari.", a declarat Angela Merkel.
Problema creării de locuri de muncă la nivel european, precum şi cea a creşterii mobilităţii muncitorilor se vor afla atât pe agenda reuniunii de peste o săptămână a şefilor de state şi guverne ai Uniunii Europene, precum şi pe cea a summit-ului de primăvară, a completat doamna Angela Merkel.
Răspunzând unei întrebări, cancelarul german a definit şi viitoarea structură instituţională a Europei, despre care a admis că nu va urmări modelul SUA, dar care va fi marcată de un transfer de putere spre Bruxelles.
"Cred că va trebui să ne obişnuim cu o Comisie Europeană care va acţiona tot mai mult ca un guvern, cu toate competenţele necesare. Vom avea, probabil, un Parlament European mai puternic, în vreme ce reuniunile şefilor de state şi guverne vor juca rolul unei camere parlamentare inferioare.Curtea Europeană de Justiţie va acţiona ca o ultimă instanţă juridică şi mai sper că aproape toate ţările europene vor fi membre ale Zonei Euro.", a adăugat cancelarul german.
Într-o analiză a modului cum mediul de afaceri aşteaptă Forumul de la Davos şi anul 2012, marcat de incertitudinile legate de Iran şi circumstanţele electorale din Franţa, Rusia sau SUA, site-ul Bloomberg citează un raport recent al Pricewaterhouse Coopers, conform căruia anul acesta a scăzut cu aproape o zecime proporţia şefilor de companii care sunt foarte încrezători în creşterea profitului.
Potrivit sondajului, cei mai mulţi rămân mai optimişti ca acum doi ani, chiar dacă concluzia finală este că doar 15% din economia lumii are anul acesta perspective favorabile.