Reprezentanţii UE şi ai Chinei discută măsuri anti-fraudă
Comisarul european pentru taxare, uniune vamală şi luptă anti-fraudă participă la Shanghai la conferinţa pe tema cooperării dintre China şi Uniunea Europeană pentru combaterea fraudei.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 01 Septembrie 2010, 15:30
Lupta anti-fraudă în cadrul cooperării dintre China şi Uniunea Europeană se află pe agenda discuţiilor de la Shanghai, la care participă comisarul european pentru taxare, uniune vamală şi luptă anti-fraudă.
Conferinţa care are loc în cadrul Expoziţiei Mondiale abordează chestiuni precum cooperarea vamală şi combaterea falsificării produselor şi a comerţului ilicit.
Comisarul european pentru taxare, uniune vamală şi luptă anti-fraudă, Algirdas Semetas, se va afla în China până la sfârşitul acestei săptămâni. El va deschide vineri a cincea întâlnire a Comitetului Comun de Cooperare Uniunea Europeană - China în domeniul vamal şi va discuta cu autorităţile chineze cu competenţe în domeniile vamal, al protecţiei drepturilor intelectuale sau combaterea falsificării produselor şi în cel al comerţului.
Comisarul european intenţionează să propună Chinei prelungirea până în 2012 a planului de acţiune pentru protecţia drepturilor intelectuale, semnat de cele două părţi anul trecut.
Comisarul european Algirdas Semetas a declarat că anul trecut Uniunea Europeană a confiscat aproape 120 de milioane de produse contrafăcute. Aproximativ două treimi dintre acestea sunt de provenienţă chinezească, a declarat comisarul european.
"Peste 90% din încălţămintea falsificată provine din China, 80% dintre computere şi alte produse electronice falsificate sunt din China şi 79% dintre telefoanele confiscate sunt fabricate în China” a declarat Algirdas Semetas.
El a mai adăugat că în discuţiile cu partea chineză va acorda o atenţie specială combaterii comerţului ilicit de ţigări contrafăcute. Nu numai că bugetele ţărilor europene pierd sume importante prin neplata taxelor, a explicat comisarul european, dar banii din traficul de ţigări contrafăcute ajung în conturile unor reţele de crimă organizată.
Oficialul Comisiei Europene va propune Chinei acţiuni comune pentru combaterea comerţului ilicit cu ţigări contrafăcute. Conform statisticilor prezentate de comisarul european, peste 60% din ţigările contrafăcute care ajung în ţările Uniunii Europene provin din China.