Reprezentanţi ai Bulgariei, Greciei şi României au reluat discuţiile privind Coridorul de transport Nord-Sud
Acest coridor strategic ar urma să conecteze oraşele greceşti Salonic şi Alexandroupolis de Varna, din Bulgaria, şi de Constanţa, din România.
Articol de Radio România Actualităţi, 21 Ianuarie 2025, 23:45
La Sofia, reprezentanţi ai Bulgariei, Greciei şi României au reluat marţi discuţiile privind Coridorul de transport Nord-Sud, care va trebui să lege cele trei ţări.
Corespondenta RRA, Michaela Lambrinidou, a transmis de la Atena:
Cooperarea trilaterală Grecia-Bulgaria-România în domeniul transporturilor, în cadrul politicii reţelei transeuropene multidimensionale de transport, a fost subiectul principal al celui de-al cincilea Forum Economic de la Sofia, organizat de Forumul Economic Delphi, la care Grecia a fost reprezentată de ministrul transporturilor, Christos Staikouras. Reuniunea de la Sofia vine ca urmare a întâlnirii desfăşurate tot la Sofia, în martie a anului trecut, la care oficialii celor trei ţări au discutat un memorandum de înţelegere privind construirea unui Coridor de transport multidimensional Nord-sud, menit să lege estul Mediteranei greceşti de Europa de Nord, prin Bulgaria şi România.
Reţelele de transport multidimensionale din regiunea Balcanilor, în special Coridorul Nord-Sud, reprezintă o iniţiativă strategică pentru îmbunătăţirea conectivităţii între Europa de Sud şi restul continentului. Aceste proiecte sunt menite să integreze infrastructura rutieră, feroviară, fluvială şi maritimă pentru a sprijini comerţul, mobilitatea şi securitatea în regiunea Europei. Acest coridor strategic ar urma să conecteze oraşele greceşti Salonic şi Alexandroupolis de Varna, din Bulgaria, şi de Constanţa, din România, toate având porturi şi infrastructură rutieră şi feroviară. Scopul proiectului este de a optimiza rutele de transport comercial, dar şi pentru a răspunde cerinţelor de mobilitate militară şi de a facilita tranzitul transfrontalier de forţe şi echipamente în conformitate cu iniţiativele NATO şi cele naţionale.
Reprezentanţii celor trei ţări au subliniat că este important ca discuţiile să avanseze repede pentru a putea fi prezentat Comisiei Europene un plan general de construcţie a rutelor, dar şi pentru a căuta finanţare suplimentară pentru proiectele strategice pe direcţia nord-sud. În marja forumului de la Sofia, ministrul grec, Christos Staikouras, a avut o întâlnire tete-a-tete cu vicepreşedintele noului guvern şi ministru al transporturilor şi comunicaţiilor al Bulgariei, Grozdan Karadjov. Christos Staikouras a subliniat că interconectarea reţelelor feroviare cu Bulgaria şi România va spori eficienţa şi sustenabilitatea sistemelor de transport şi va facilita comerţul şi libera circulaţie de bunuri şi servicii, având în vedere şi integrarea deplină a României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, de la începutul anului.