Repatrierea romilor, subiect de dispută in Europa
Legalitatea acţiunilor recente ale Franţei de repatriere a imigranţilor romi dezbătută, în Parlamentul European.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 07 Septembrie 2010, 19:02
Legalitatea acţiunilor recente ale Franţei de repatriere a imigranţilor romi este dezbătută în Parlamentul European.
Tema a fost pusă în discuţie pe fondul îngrijorărilor privind posibila încălcare de către autorităţile franceze a dreptului la libera circulaţie în Uniunea Europeană.
Cei mai mulţi membrii ai Parlamentului European au reproşat Comisiei Europene că nu a mustrat Guvernul francez pentru ceea ce unii au numit "primele deportări în masă de după cel de-al Doilea Război Mondial".
În discursul său despre starea Uniunii, şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a amintit în treacăt despre problema romilor, însă nu a condamnat, nu a spus "stop" returnărilor în masă a romilor - fapt calificat drept scandalos de vicepreşedintele grupului socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda.
Dezbaterea din parlamentul European a arătat încă o dată că subiectul este sensibil, iar tranşarea lui se produce între cele două extreme.
Este vorba de cei care consideră că Franţa are dreptul să-şi facă ordine în propria ogradă şi cei care cred că Franţa trebuie să respecte Tratatul de la Lisabona, inclusiv Carta pentru drepturile fundamentale care nu permite acţiuni discriminatorii la adresa niciunei comunităţi din Uniunea Europeană.
Există europarlamentari care se tem că exemplul francez va fi urmat şi de alte state membre.
Comisiei Europene i se cere să vină cu un plan de măsuri în cooperare cu statele membre, lucru pe care l-au şi făcut pe rând comisarul european pentru drepturile omului, Viviane Reding, şi cel pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, László Andor.
Deocamdată, se studiază în ce măsură ceea ce a făcut Franţa este în conformitate cu Carta pentru drepturile fundamentale, dar şi cu acordul de liberă circulaţie din Uniunea Europeană.
Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding a anunţat că a trimis o scrisoare Franţei pentru a-i cere lămuriri cu privire la respectarea Cartei drepturilor fundamentale în republică.
Domnia sa, împreună cu comisarul pentru afaceri interne şi cel pentru muncă şi afaceri sociale vor constitui, până la sfârşitul anului, o evaluare a eficacităţii cheltuirii fondurilor europene pentru programele de integrare a romilor.
Deasemenea se va organiza un consiliu mixt pentru a identifica măsurile şi fondurile ce ar putea fi deblocate.
Totodată, Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding a cerut statelor membre să reevalueze situaţia traficului de fiinţe umane unde populaţia romă ar putea fi implicată.