Repatrierea romilor din Franţa, principal subiect la Bruxelles
Deşi principala temă a summitului de la Bruxelles este guvernanţa economică şi politica de externe a Uniunii Europene, majoritatea discuţiilor s-au axat pe repatrierea romilor.
Articol de Claudia Marcu, 16 Septembrie 2010, 15:10
Liderii Uniunii Europene s-au întâlnit la Bruxelles pentru a aplana confruntarea dintre Comisia Europeană şi Franţa pe tema repatrierii romilor români şi bulgari, o polemică ce riscă să se propage în toată Europa.
Chiar dacă problema nu este pe ordinea de zi oficială, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, a cărui ţară riscă să fie adusă în faţa justiţiei europene, a promis explicaţii.
Foarte mulţi dintre liderii europeni s-au oprit joi dimineaţă pentru scurte declaraţii înainte de întâlnirea lor de toamnă şi mai toţi s-au referit la situaţia romilor, la tensiunile dintre Comisia Europeană şi Franţa şi, mai nou şi Luxemburg.
Expresia "Comisia este cea care veghează la implementarea legilor comunitare" s-a regăsit în toate declaraţiile.
Subiectul nu este pe agenda oficială
Repatrierea romilor îşi face loc din ce în ce mai mult pe cea neoficială, iar presa de la Bruxelles are un rol foarte important în acest sens.
Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat că întâlnirea a debutat într-o atmosferă prietenoasă şi că nu a avut impresia că ar exista disensiuni.
Pe de altă parte, tot Jerzy Buzek a recunoscut că există tensiuni care trebuie temperate, pentru a găsi soluţii pentru această problemă.
Jerzy Buzek şi-a încheiat discursul în faţa şefilor de stat şi de guvern spunând că este foarte îngrijorat de eşecul de a-i integra pe cei excluşi din societate.
"Acest eşec este responsabilitatea tuturor, nu numai a Franţei sau a României", a spus Jerzy Buzek.
Este o problemă europeană care trebuie să fie rezolvată în acest an, cel al luptei împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale.
Faptul că preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a declarat că a pregătit explicaţii pentru colegii săi pare să dovedească faptul că, într-adevăr, subiectul se impune pe agendă atât de mult, încât după 30 de minute de întrebări legate numai de romi, Jerzy Buzek le-a spus jurnaliştilor că s-ar bucura să răspundă şi la întrebări legate de guvernanţa economică şi politica de externe a Uniunii Europene.