Renunţarea Rusiei la South Stream afectează politica în Bulgaria
Surpinzatoarea decizie a lui Vladimir Putin de a renunța la proiectul „South Stream” a provocat reacții contradictorii la Sofia. Au apărut tensiuni în sânul coaliției.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 02 Decembrie 2014, 21:17
Viceprim-ministrul, Tomislav Doncev, a anunțat că la cererea Sofiei problema gazoductului de tranzit va fi discutată în cadrul unei întălniri a miniștrilor energiei din UE săptămâna viinoare.
Bulgaria nu va duce tratative separate cu Rusia ci va cere intervenția Comisiei europene.
Doncev a declarat că un eventual ajutor din partea Uniunii pentru realizarea legăturii transfrontaliere a gazoductelor cu Grecia nu poate compensa pierderile Sofiei de pe urmă renunțării la „South Stream”.
Vicepreședinta Comisiei europene și comisar pentru buget și resurse umane, Cristalina Gheorghieva, consideră că renunțarea la proiect și modul în care a fost luată aceasta decizie pun în fața Bulgariei necesitatea diversificării surselor energetice. Comisia europeană va putea acorda compensații țării. Mai tîrziu aceasta posibilitate a fost respinsă într-un mod oficial.
Vicepreședintele comisiei parlamentare pentru energetică, Martin Dimitrov, consideră că declarația lui Putin reprezintă o manevră tactică prin care sunt exercitate presiuni asupră Bulgariei și a Comisiei europene. Rusia nu va renunța la ruta bulgară pentru că cea prin Turcia este „de două-trei ori mai scumpă”.
Pierderi de 600 milioane de dolari pe an
Fostul ministru-socialist al energeticii, Rumen Ovciarov, apreciază că se repeta scenariul din 1998 când Rusia a redirecționat gazoductul „Blue Stream” din Bulgaria spre Turcia. După el, pierderile din taxele de tranzit din „South Stream” dar și a celor pentru actualul tranzit vor depăși 600 de milioane de dolari pe an. „Dacă 30% din exportul de gaze al Rusiei traversează Bulgaria, țara î-și va putea garanta independența energetică prin dependența mutuală”, consideră Ovciarov.
Eșecul proiectului va pune la grea încercare coaliția eterogenă care sprijină cel de al doilea guvern Borisov. Vicepreședintele partidului ABV, Rumen Petkov, a cerut să fie trași la răspundere cei care poartă vina pentru aceasta catastrofă economică.
Guvernul trebuie să pună clar în fața Comisiei europene problema standardelor duble fața de două proiecte identice – „Nord Stream” și „South Stream”. În joc este securitatea noastră energetică, consideră liderul ABV. El a pus și întrebarea dacă „Gazpromul” a introdus plata în avans a livrărilor ca un răspus la neplata datoriilor companiei „Bulgargaz”.