Relocarea obligatorie de refugiaţi în Ungaria, "inacceptabilă"
Autorităţile ungare au criticat propunerea Comisiei Europene privind plata unei contribuţii de către statele membre care nu acceptă refugiaţi.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 12 Mai 2016, 19:38
Autorităţile ungare au criticat astăzi, din nou, propunerea Comisiei Europene privind plata unei contribuţii de solidaritate de către statele membre care nu acceptă refugiaţi, după ce această iniţiativă a fost analizată în detaliu în şedinţa guvernului de la Budapesta.
Ministrul care conduce oficiul premierului ungar, Janos Lazar, a declarat astăzi că recenta propunere a Comisiei Europene privind plata unei contribuţii de solidaritate de 250 de mii de euro pentru fiecare refugiat pe care statele membre ale Uniunii Europene refuză să îl primească a fost analizată în detaliu şi în ultima şedinţă a Guvernului de la Budapesta.
Janos Lazar a precizat că guvernul ungar consideră inacceptabilă relocarea obligatorie de refugiaţi în Ungaria, dar şi aplicarea de sancţiuni financiare, pentru că aceste lucruri sunt în contradicţie cu tratatul de bază al Uniunii Europene şi cu dorinţele cetăţenilor europeni, şi nu reflectă nici voinţa politică a unei părţi a statelor membre.
Acesta a mai spus ca întrebarea care va fi supusă referendumului din toamnă din Ungaria pe tema cotelor obligatorii de relocare a refugiaţilor este cea mai importantă din ultimii 25 de ani, iar implementarea unui astfel de mecanism poate fi împiedicată doar prin exprimare a unei poziţii comune a guvernului şi cetăţenilor ungari.