Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Relațiile transatlantice au dominat discuțiile de la Summitul informal al liderilor UE

Liderii europeni i-au cerut lui Donald Trump să evite războaiele comerciale și să mențină sprijinul pentru Ucraina.

Relațiile transatlantice au dominat discuțiile de la Summitul informal al liderilor UE
Reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern, 7-8 noiembrie 2024. Foto: newsroom.consilium.europa.eu.

Articol de Ioan Suciu, 08 Noiembrie 2024, 18:53

Liderii europeni reuniți la Budapesta i-au cerut președintelui american ales Donald Trump să evite războaiele comerciale, să mențină sprijinul pentru Ucraina și să se abțină de la tulburarea ordinii globale.

Relațiile transatlantice au dominat discuțiile de astăzi, care au avut în centru creșterea competitivității în blocul comunitar.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a afirmat că Uniunea Europeană poate fi total independentă de Statele Unite în materie de competitivitate.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată la Consiliul European informal de la Budapesta, unde se discută despre tema competitivității, a menționat faptul că Uniunea Europeană poate fi total independentă de Statele Unite ale Americii.

Roberta Metsola: Când Statele Unite aleg, noi nu doar reacționăm, ci acționăm. Noi continuăm să ne concentrăm, să ajutăm afacerile noastre și continuăm să ne concentrăm și să ajutăm oamenii noștri care inovează, cercetătorii noștri, companiile noastre. Și cred că dacă le putem da răspunsurile, dacă nu privim în altă parte, nu vom fi strânși între uniuni economice care ar putea încerca să ne constrângă. Sunt convinsă de acest lucru.

Declarația de la Budapesta privind Noua Înțelegere pentru Competitivitatea Europeană​

În fața noilor realități geopolitice și a provocărilor economice și demografice, noi, liderii Uniunii Europene, suntem hotărâți să asigurăm prosperitatea economică comună, să ne sporim competitivitatea, să facem din UE primul continent neutru din punct de vedere climatic și să garantăm suveranitatea, securitatea, reziliența și influența globală a UE. Bazându-ne pe lucrările începute la Versailles și continuate la Granada, Bruxelles și în Agenda Strategică, vom face Uniunea mai competitivă, productivă, inovatoare și sustenabilă, dezvoltând coeziunea economică, socială și teritorială și asigurând convergența și condiții egale de concurență atât în interiorul Uniunii, cât și la nivel global.

Salutăm rapoartele „Mult mai mult decât o piață” de Enrico Letta și „Viitorul competitivității europene” de Mario Draghi, care identifică provocări critice și fac recomandări orientate spre viitor. Ele oferă o fundație solidă pe care ne vom avansa ambițios munca. Acceptăm apelul lor la acțiune. Este imperativ să închidem urgent decalajul de inovare și productivitate, atât față de competitorii noștri globali, cât și în interiorul UE. Vom lucra în unitate și solidaritate pentru beneficiul tuturor cetățenilor, companiilor și statelor membre ale UE.

Pentru a ne spori competitivitatea, toate instrumentele și politicile trebuie valorificate într-un mod cuprinzător și coerent atât la nivelul UE, cât și al statelor membre. Status quo-ul nu mai este o opțiune. Astăzi, subliniem necesitatea presantă de acțiune decisivă pentru a face față acestor provocări și facem apel la eforturi determinate și colective privind următorii factori de competitivitate, pe baza concluziilor Consiliului European din aprilie 2024:

1. Intensificarea eforturilor pentru asigurarea unei Piețe Unice complet funcționale și deblocarea întregului său potențial ca motor principal pentru inovare, investiții, convergență, creștere, conectivitate și reziliență economică. În acest sens, invităm Comisia să prezinte, până în iunie 2025, o nouă strategie orizontală cuprinzătoare pentru aprofundarea Pieței Unice, inclusiv un plan cu termene și etape clare.

2. Adoptarea unor măsuri decisive pentru o Uniune a Economisirii și Investițiilor până în 2026 și realizarea unor progrese urgente privind Uniunea Piețelor de Capital. Aceasta va crea piețe de capital europene integrate accesibile tuturor cetățenilor și companiilor, în special IMM-urilor și start-up-urilor. Astfel, companiile noastre inovatoare ar putea crește în dimensiune. De asemenea, investițiile mai mari în capitaluri proprii ar contribui la asigurarea competitivității UE în tehnologiile critice. Este necesar, de asemenea, progresul în completarea Uniunii Bancare.

3. Asigurarea reînnoirii industriale și decarbonizării, și menținerea UE ca o putere industrială și tehnologică. În acest scop, vom dezvolta o politică industrială europeană pentru creșterea tehnologiilor esențiale de mâine, acordând atenție deosebită industriilor tradiționale în tranziție. Invităm Comisia să prezinte, ca prioritate, o strategie industrială cuprinzătoare pentru industrii competitive și locuri de muncă de calitate.

4. Lansarea unei revoluții de simplificare, asigurând un cadru de reglementare clar, simplu și inteligent pentru afaceri și reducând drastic sarcinile administrative, de reglementare și de raportare, în special pentru IMM-uri. Trebuie să adoptăm o mentalitate favorabilă, bazată pe încredere, care să permită dezvoltarea afacerilor fără o reglementare excesivă. Obiectivele principale, ce trebuie implementate de Comisie fără întârziere, includ propuneri concrete de reducere a cerințelor de raportare cu cel puțin 25% în prima jumătate a anului 2025 și includerea evaluărilor privind birocrația și impactul asupra competitivității în propunerile sale.

5. Creșterea capacităților noastre de apărare, prin consolidarea bazei noastre tehnologice și industriale de apărare. În acest sens, Înaltul Reprezentant și Comisia vor prezenta, fără întârziere, opțiuni dezvoltate pentru finanțare publică și privată. Vom valorifica, de asemenea, potențialul industriei spațiale.

6. Punerea Europei în avangarda cercetării și inovării la nivel global, în special în domeniile tehnologice disruptive, și îndeplinirea obiectivului de 3% din PIB pentru cheltuieli de cercetare și dezvoltare până în 2030. Suntem gata să lucrăm pe propunerea lui Enrico Letta de „a cincea libertate” pentru a intensifica cercetarea, inovația și educația în Piața Unică.

7. Urmărirea obiectivului dublu de suveranitate energetică strategică și neutralitate climatică până în 2050. În acest sens, vom construi o veritabilă Uniune Energetică caracterizată de o piață energetică complet integrată și interconectată, ca prioritate, prin decarbonizarea mixului nostru energetic și furnizarea de energie accesibilă și curată pentru toți cetățenii și companiile noastre. Vor fi luate măsuri urgente pentru a răspunde situației generate de prețurile ridicate și volatile ale electricității în Europa și de cauzele acestora.

8. Construirea unei economii mai circulare și eficiente în utilizarea resurselor și dezvoltarea unei piețe integrate pentru materialele secundare, în special pentru materiile prime critice. În acest sens, invităm Comisia să prezinte Legea privind Economia Circulară.

9. Consolidarea capacităților tehnologice ale UE, accelerarea transformării digitale în toate industriile, valorificarea oportunităților economiei bazate pe date, asigurând în același timp confidențialitatea și securitatea, precum și sprijinirea dezvoltării tehnologiilor inovatoare. Invităm Comisia să prezinte propuneri în acest sens până în iunie 2025.

10. Valorificarea talentului Europei și investirea în competențe pentru a promova locuri de muncă de înaltă calitate în întreaga Uniune. Vom urmări consolidarea dialogului social, menținerea egalității de șanse și reducerea inegalităților, în conformitate cu Pilonul European al Drepturilor Sociale.

11. Urmărirea unei politici comerciale ambițioase, solide, deschise și sustenabile, cu OMC la bază, care să apere și să promoveze interesele UE, diversificarea economică și reziliența. Ne vom consolida securitatea economică, menținând în același timp o economie deschisă și construind parteneriate internaționale.

12. Asigurarea unui sector agricol competitiv, sustenabil și rezilient, oferind un cadru stabil și previzibil pentru fermieri, consolidând poziția acestora în lanțul de aprovizionare alimentar și asigurând concurența loială la nivel global și pe piața internă.

Finanțare adaptată pentru viitor

Provocările de competitivitate cu care ne confruntăm vor necesita investiții semnificative, mobilizând atât finanțare publică, cât și privată. Ne angajăm să explorăm și să valorificăm toate instrumentele și mijloacele pentru a ne atinge obiectivele: Cadrul Financiar Multianual, ca un mijloc esențial de a realiza prioritățile noastre strategice; Uniunea Piețelor de Capital, pentru a mobiliza finanțarea privată; și implicarea sporită a Băncii Europene de Investiții. Vom explora dezvoltarea de noi instrumente. Vom continua să lucrăm pentru introducerea de noi resurse proprii.

Nevoia unui răspuns unitar nu a fost niciodată mai urgentă. Facem apel la toate instituțiile UE, statele membre și părțile interesate să implementeze și să livreze acest Nou Acord European pentru Competitivitate. Vom continua să oferim orientare strategică și să revizuim periodic progresul în cursul an

Cel puţin 9 morţi în urma atacurilor ruseşti asupra mai multor oraşe din Ucraina
În lume 08 Noiembrie 2024, 10:43

Cel puţin 9 morţi în urma atacurilor ruseşti asupra mai multor oraşe din Ucraina

Atacurile rusești asupra mai multor orașe din Ucraina au provocat pierderi de vieți omenești și distrugeri semnificative....

Cel puţin 9 morţi în urma atacurilor ruseşti asupra mai multor oraşe din Ucraina
Israelul se pregăteşte să facă faţă unui atac din partea Iranului şi a unor grupări aliate
În lume 08 Noiembrie 2024, 10:21

Israelul se pregăteşte să facă faţă unui atac din partea Iranului şi a unor grupări aliate

Israelul se pregăteşte să facă faţă unui atac combinat din partea Iranului şi a grupărilor aliate cu Teheranul din Irak şi...

Israelul se pregăteşte să facă faţă unui atac din partea Iranului şi a unor grupări aliate
Donald Trump a făcut prima numire în viitorul său cabinet
În lume 08 Noiembrie 2024, 07:34

Donald Trump a făcut prima numire în viitorul său cabinet

Trump a anunţat că Susie Wiles, unul dintre cei doi directori ai săi de campanie, va fi şefa personalului de la Casa Albă.

Donald Trump a făcut prima numire în viitorul său cabinet
Liderii UE vor discuta la Budapesta despre un nou pact pentru competitivitatea europeană
În lume 08 Noiembrie 2024, 07:06

Liderii UE vor discuta la Budapesta despre un nou pact pentru competitivitatea europeană

Liderii europeni reuniţi la Budapesta i-au cerut lui Donald Trump să evite războaiele comerciale, să menţină sprijinul pentru...

Liderii UE vor discuta la Budapesta despre un nou pact pentru competitivitatea europeană
Donald Trump pregăteşte nominalizările pentru viitorul Executiv
În lume 07 Noiembrie 2024, 19:29

Donald Trump pregăteşte nominalizările pentru viitorul Executiv

Desemnările vor spune mult despre abordarea pe care administrația o va avea.

Donald Trump pregăteşte nominalizările pentru viitorul Executiv
Macron: Europenii nu ar trebui să își delege pentru totdeauna securitatea americanilor
În lume 07 Noiembrie 2024, 19:16

Macron: Europenii nu ar trebui să își delege pentru totdeauna securitatea americanilor

La Budapesta are loc reuniunea Comunității Politice Europene.

Macron: Europenii nu ar trebui să își delege pentru totdeauna securitatea americanilor
Agenda summitului Comunităţii Politice Europene de la Budapesta
În lume 07 Noiembrie 2024, 16:26

Agenda summitului Comunităţii Politice Europene de la Budapesta

Pe agendă sunt teme precum consolidarea relaţiilor economice, gestionarea migraţiei şi securitatea regională, în contextul...

Agenda summitului Comunităţii Politice Europene de la Budapesta
Primele probleme la audierile viitorilor comisari europeni
În lume 07 Noiembrie 2024, 13:56

Primele probleme la audierile viitorilor comisari europeni

Candidatul propus de Ungaria va trebui să treacă printr-o etapă suplimentară de întrebări.

Primele probleme la audierile viitorilor comisari europeni