Relaţiile cu Moldova, "prioritate de grad zero" pentru România
Ambasadorul României la Chişinău a subliniat că ţara noastră s-a angajat să sprijine parcursul european al Republicii Moldova.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 30 Martie 2010, 19:36
România acordă o importanţă cu totul specială raporturilor bilaterale cu Republica Moldova, a declarat presei de la Chişinău ambasador României, Marius Lazurcă, după prezentarea scrisorilor de acreditare preşedintelui interimar Mihai Ghimpu.
Solicitat să comenteze stadiul relaţiilor dintre cele două state, diplomatul român le-a calificat ca fiind "foarte bune".
"România acordă o importanţă nu specială, nu strategică, ci cu totul extraordinară raporturilor bilaterale", a spus el, citându-l pe preşedintele Traian Băsescu.
"Preşedintele Românie a spus că misiunea diplomatică a ţării la Chişinău este o misiune de grad zero. Nu de grad unu, ci de grad zero.
"Este cea mai importantă misiune diplomatică a României, ceea ce dovedeşte angajamentul şi seriozitatea autorităţilor române în privinţa raporturilor bilaterale”, a declarat diplomatul român.
Marius Lazurcă a subliniat că România s-a angajat să sprijine parcursul european al Republicii Moldova, acesta fiind şi unul din obiectivele de bază ale misiunii sale.
"Obiectivul nostru este ca în curând Republica Moldova să fie cuprinsă în pachetul Balcanilor de vest, care conferă statutul de stat candidat la UE, să beneficieze de sprijinul UE ca stat membru al acestui pachet, ca într-un orizont de timp definit să poată deveni un stat membru, împreună cu România”, a spus ambasadorul României la Chişinău.
Noul ambasador al României în Moldova are ca prime sarcini pregătirea vizitei premierului român Emil Boc la Chişinău, cu ocazia eliberării primelor permise de mic trafic la frontieră.
Marius Lazurcă a anunţat că Emil Boc va avea o întrevedere cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi o discuţie tehnică cu premierul Vlad Filat.
Potrivit ambasadorului român, miercuri vor fi eliberate permisele de mic trafic de frontieră unui număr de aproximativ 20 de persoane, iar că până la finele lunii iunie consulatele româneşti de la Cahul şi Bălţi vor fi deschise, utilate şi operaţionale.
"Demult aşteptam să vină ambasadorul României în Republica Moldova", a declarat preşedintele moldovean, Mihai Ghimpu.
El a spus că i-a mulţumit ambasadorului pentru sprijinul României în problema integrării.
"Am zis că dorim şi în continuare să existe această politică, ba mai mult, să cimentăm aceste relaţii. În afară de faptul că suntem două state vecine suntem acelaşi popor, vorbim aceeaşi limbă şi ar fi bine ca politica noastră comună să aducă bunăstarea tuturor românilor”, a declarat Mihai Ghimpu.
România nu a avut ambasador la Chişinău din 8 aprilie 2009, când fostul ambasador, Filip Teodorescu, a fost declarat "persona non grata" de către guvernul comunist şi a fost expulzat.