"Relaţii normalizate" între R. Moldova şi România
Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, a declarat la Radio România că apropierea relaţiilor moldo-române se numără printre priorităţile mandatului său la Bucureşti.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 08 Iulie 2010, 08:05
Noul ambasador al Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, spune că printre priorităţile mandatului pe care l-a primit de la autorităţile moldovene este promovarea unor proiecte politice, economice şi culturale de natură să apropie şi mai mult relaţiile moldo-române, revenite la normalitate după ce acum aproape un an la Chişinău puterea a fost preluată de Alianţa pentru Integrare Europeană.
"Din păcate, în ultimii opt ani, cât Republica Moldova a fost guvernată de Partidul Comuniştilor, am parcurs perioade complicate, marcate profund de ruşine şi umilinţă.
"Desemnarea ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti finalizează procesul de normalizare a raporturilor dintre România şi Republica Moldova", a declarat Iurie Reniţă într-un interviu acordat pentru Radio România.
Referindu-se la proiecte economice concrete asupra cărora se lucrează deja, diplomatul a menţionat domeniul energetic, inclusiv interconectarea gazoductelor şi a reţelelor de curent electric, pentru a reduce dependenţa Republicii Moldova de o singură sursă, adică de gazele şi energia electrică rusească, prelungirea ecartamentului european până la Chişinău, precum şi construirea mai multor poduri peste Prut, proiecte realizabile cu suportul financiar al UE.
Noul ambasador al Republicii Moldova la Bucureşti a salutat deschiderea, vineri, în prezenţa miniştrilor de Externe Teodor Baconschi şi Iurie Leancă, a două consulate noi ale României la Bălţi şi Cahul, consulate care, în opinia sa, vor apropia şi mai mult oamenii de pe cele două maluri ale Prutului.
Iurie Reniţă a subliniat că refuzul fostei puteri comuniste de a da curs solicitării Bucureştiului privind deschiderea acestor consulate a fost un gest politic ostentativ, caracteristic pentru acea perioadă.
"Republica Moldova contează mult pe asistenţa României în ceea ce priveşte procesul de integrare europeană. Expertiza românească este necesară ca aerul proaspăt la Chişinău şi această contribuţie va fi asimilată mult mai uşor prin efort comun", a declarat Iurie Reniţă.
"Perspectiva de apropiere şi conlucrare eficientă o văd în cadrul UE. Perspectiva noastră este clară – este una comună, europeană", a precizat Iurie Reniţă, subliniind că vectorul european ales de guvernarea democratică de la Chişinău este unul ireversibil.
Cine este Iurie Reniţă
Iurie Reniţă are 52 de ani, este de profesie jurnalist, iar la începutul anilor 90 a absolvit Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti.
A lucrat mai mulţi ani în MAE moldovean, până în anul 1999, când a devenit membru al Misiunii OSCE în Croaţia.
Ultima sa poziţie, deţinută după anul 2003 este în calitate de angajat al companiei British American Tobacco - Moldova.
Republica Moldova nu a avut ambasador în România din 8 aprilie 2009, când fostele autorităţi comuniste au rechemat-o pe Lidia Guţu, în contextul protestelor anticomuniste soldate cu devastarea Parlamentului şi Preşedinţiei, şi după ce comuniştii au acuzat România de implicarea în organizarea acestor evenimente, pe care le-au calificat drept “tentativă de lovitură de stat”.
Tot atunci, Chişinăul l-a declarat persona non-grata pe ambasadorul român Filip Teodorescu.
Actualul ambasador al României la Chişinău, Marius Lazurca, şi-a înmânat scrisorile de acreditare la 30 martie 2010.