Relansarea Europei, în centrul discursului preşedintelui Macron la Berlin
Relansarea Europei, în centrul discursului preşedintelui Macron duminică în Bundestag.
Articol de Radu Dobriţoiu, 16 Noiembrie 2018, 18:04
Preşedintele francez Emmanuel Macron va rosti duminică în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german) un discurs axat pe 'responsabilitatea franco-germană' pentru relansarea Europei, a anunţat vineri preşedinţia franceză, relatează AFP.
Macron va fi primul şef de stat francez care va lua cuvântul în camera inferioară a Parlamentului german după Jacques Chirac în iunie 2000, tot în legătură cu viitorul Europei.
În ianuarie 1983, Francois Mitterrand a aprins spiritele după ce a susţinut în Bundestag iniţiativa cancelarului german Helmut Kohl de a desfăşura rachete balistice Pershing în Germania de Vest pentru a răspunde programului sovietic de rachete SS-20.
Emmmanuel Macron, care va încheia cu acest discurs secvenţa memorială franco-germană în jurul Centenarului Primului Război Mondial, se va adresa parlamentarilor şi membrilor guvernului germani.
Discursul său, de aproximativ 20 de minute, va fi 'axat pe o formă de responsabilitate franco-germană de a prezerva şi reînvia proiectul (european) în Europa de astăzi', a precizat preşedinţia franceză.
Şeful statului va prezenta proiectul său privind înfiinţarea unei armate europene, idee sprijinită marţi de cancelarul Angela Merkel, nu împotriva NATO sau a Statelor Unite, ci pentru a consolida autonomia strategică a Europei, insistă Parisul şi Berlinul.
Acest proiect a provocat furia preşedintelui american Donald Trump, care a avertizat ţările europene că trebuie mai întâi să-şi achite contribuţia financiară faţă de NATO.
După discurs, Emmanuel Macron şi Angela Merkel vor avea o întâlnire de lucru privind modalităţile de relansare a construcţiei europene.
Şeful statului francez ar urma să insiste asupra necesităţii de a avansa asupra reformei zonei euro şi a impozitării economiei digitale, două dintre proiectele sale emblematice care sunt privite însă cu rezervă de Berlin.
Vizita prezidenţială se înscrie în cadrul 'Volkstrauertag' (Ziua Amintirii), o zi de comemorare naţională în Germania dedicată reconcilierii, înţelegerii şi păcii, însă şi o zi de omagiu adus victimelor războiului.