Reinstituirea armistiţiului în Ucraina, "o necesitate"
La Berlin, miniştrii de externe ai Franţei, Rusiei, Germaniei şi Ucrainei au semnat o declaraţie comună în care se reafirmă necesitatea stabilităţii în Ucraina.
02 Iulie 2014, 23:22
În regiunea de sud-est a Ucrainei continuă operaţiunile militare ale Kievului împotriva separatiştilor din regiunile Lugansk şi Doneţk.
Luptele pe teren au crescut foarte mult în intensitate - sunt informaţiile pe care le are ministrul german de externe.
Atenţia se îndrepată acum spre Berlin, unde se întâlnesc miniştrii de externe ai Franţei, Rusiei şi Ucrainei, găzduiţi de şeful diplomaţiei germane.
Această formulă de negociere în patru a fost des folosită în ultimele zile şi la nivel înalt.
Şeful diplomaţiei germane aprecia, miercuri, că situaţia din Ucraina este aproape ieşită de sub control, după cum transmite Agerpres.
La finalul reuniunii de la Berlin s-a reuşit un pas în direcţia stabilizării situaţiei din estul Ucrainei, când cei patru miniştri de externe au semnat o declaraţie comună, în care este reafirmat ataşamentul faţă de pacea şi stabilitatea în Ucraina.
Declaraţia de miercuri reia, de fapt, prevederile principale ale unui text convenit iniţial luni, care a fost, însă, suspendat de la publicare ca urmare a schimbării de ultim moment a poziţiei Ucrainei, care refuzat să semneze declaraţia, declarând că o va face numai după încetarea focului de către ambele părţi.
Armistiţiul a expirat
Asta se întâmpla în ziua în care expira armistiţiul declarat de Petro Poroşenko, preşedintele ucrainean, care, în final, a decis să nu-l prelungească, iar la iniţiativa ministrului german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a fost organizată, în regim de urgenţă, o reuniune a celor patru miniştri de externe, care au reuşit, totuşi, să convină o declaraţie comună.
Ei subliniază, în primul rând, necesitatea reinstituirii armistiţiului, care va trebuii să fie convenit cât se poate de urgent, respectat de toate părţile, ceea ce - se afirmă în document - este şi calea spre încetarea violenţelor.
Este subliniat în mod special că armistiţiul trebuie să fie durabil, necondiţionat şi reciproc.
În acest scop, declaraţia insistă pe reluarea, până cel târziu sâmbătă, 5 iulie, a activităţii grupului de contact înfiinţat pentru stabilizarea situaţiei din Ucraina.
În fine, monitorizarea armistiţiului va fi asigurată de misiunea specială a OSCE şi, în acest sens, conform unei propuneri a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, miniştrii au chemat OSCE să amplaseze observatori la două puncte de trecere a frontierei ruso-ucrainene pe teritoriul rus, ceea ce, conform miniştrilor, ar urma să contribuie la un control mai eficient al frontierei şi au chemat, de asemenea, Rusia, Ucraina şi OSCE să facă schimb regulat şi detaliat de informaţii cuprivire la situaţia la graniţă.